Vrijheid van meningsuiting

This picture taken on September 1, 2020 in Paris shows covers of French satirical weekly Charlie Hebdo reading 'All of this, just for that,' to be published on September 2 to mark this week's start of the trial for 14 accused in January 2015 jihadist attacks in Paris. Twelve people, including some of France's most celebrated cartoonists, were killed on January 7, 2015, when brothers Said and Cherif Kouachi went on a gun rampage at the paper's offices.,AFP Parijs, Frankrijk, 07/01/20 | Meet & Greet met het team van Charlie Hebdo in het Radio France Auditorium. O.a hoofdredacteur van het blad, Laurent Sourisseau (langere grijze haren, zwart pak) sprak.                            Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat de terroristische aanslag hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo plaatsvond. De broers Saïd en Chérif Kouachi schoten 10 mensen dood, waaronder 8 medewerkers van het blad. Foto: Joris van Gennip

Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste grondrechten. 'Meningsuiting' moet ruim worden uitgelegd. Naast zeggen wat je denkt, moet je ook vrij zijn in kleding- of kapselkeuze. Ook mondelinge of schriftelijke uitspraken vallen onder dit begrip.

In het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens staat: een ieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit wil zeggen dat je vrij bent om een mening te hebben en de vrijheid hebt om informatie of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen (...) Wel is er sprake van plichten en verantwoordelijkheden zoals die zijn geregeld volgens de wet. In een democratische samenleving is dit noodzakelijk en in het belang van de nationale veiligheid, of met het oog op de rechten van anderen.

Cartoons

In oktober 2020 werd in Frankrijk geschiedenisleraar Samuel Paty vermoord omdat hij in de klas Mohammed-cartoons had laten zien. Ook in Nederland sloeg de vlam in de pan. In Rotterdam dook een leraar onder na bedreigingen en ook elders in Nederland voelden leraren zich bedreigd. 

Dossier:

Vrijheid van meningsuiting

Laatste wijziging: 12 november 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers