Voedsel

GEEN CAPTION DEN HAAG - Een kok serveert maandag meelwormen en gefrituurde sprinkhanen in het bedrijfsrestaurant van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Minister Gerda Verburg presenteerde maandag in het bedrijfsrestaurant de kabinetsnota Duurzaam Voedsel. Het is de eerste voedingsnota van het ministerie van LNV. Het bedrijfsrestaurant is uitgekozen als plek van de presentatie, omdat deze de komende jaren moet uitgroeien tot een toonaangevende proeftuin voor duurzaam voedsel. ANP ED OUDENAARDEN

Onze voeding heeft door de eeuwen heen grote veranderingen ondergaan. In de oertijd werd voedsel rauw gegeten. Later gingen ze over tot het bereiden van voedsel.

In de twintigste eeuw werden conserveringstechnieken ontwikkeld om voedsel langer te kunnen bewaren. Ook andere additieven, zoals kleurstoffen en smaakversterkers, worden steeds vaker gebruikt. Door deze toevoegingen smaakt ons voedsel beter en ziet het er lekkerder uit.

Daarnaast werd voedsel ook makkelijker beschikbaar door massaproductie en de bio-industrie. Sommige mensen hebben moeite met deze vormen van voedselproductie. Zij eten enkel biologisch (milieu- en diervriendelijk) of duurzaam (breder, ook fair trade). Voedsel met een EKO-keurmerk voldoet aan de Europese normen voor biologische producten. Vlees met een Beter Leven kenmerk (1, 2 of 3 sterren) is diervriendelijk geproduceerd.

Sommige mensen gaan een stap verder en zijn vegetariër (geen vlees) of veganist (geen dierlijke producten, dus ook geen ei en honing). Er zijn ook flexitariërs. Zij eten minder vlees, vaak om het wereldvoedselprobleem aan te pakken.

De verwachting is dat de vleesconsumptie door de bevolkingsgroei tussen nu en 2050 verdubbelt. Omdat nu al 70% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor vleesproductie, gaat dit in de toekomst voor problemen zorgen. Dit wordt voorkomen door minder vlees te eten of voor vleesvervangers te zorgen. Er zijn nu al vleesvervangers op basis van bijvoorbeeld soja. Maar ook algen, zeewier en zelfs insecten bevatten eiwitten die geschikt zijn als vleesvervangers. Insecten kweken is veel minder belastend voor het milieu. Per kilo insecten heb je slechts 1,7 kilo voedsel nodig, terwijl er 7,7 kilo voedsel nodig is per kilo koeienvlees. Ze stoten ook veel minder broeikasgassen uit.

Jaarlijks is het op 16 oktober Wereldvoedseldag. Op deze dag staan we stil bij de vraag wat voedsel voor ons betekent en het belang van voedselzekerheid voor iedereen in de wereld.

Religie

Sommige religies hebben voedselvoorschriften. In het Jodendom is het voedsel koosjer. Zij eten onder andere geen varkensvlees of garnalen. Het is voor hen ook verboden om tegelijkertijd vlees en melkproducten te eten of te bereiden. Volgens de Islam moet eten halal zijn. Ook zij eten geen varkensvlees. Bovendien moet alle toegestane vlees ritueel geslacht worden.

Schijf van Vijf

In 2016 werd een nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd: meer groenten, zo’n 250 gram per dag, wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten. Bewerkt vlees staat niet langer in de Schijf van Vijf en het ideale menu bestaat uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei. 

Dossier:

Voedsel

Laatste wijziging: 9 september 2020
Dossier Thema: Eten en Drinken