Vluchtelingen

LIB-20040109-MONROVIA: Het marineschip Hr. Ms. Rotterdam is vrijdag een schip met 213 Liberiaanse vluchtelingen te hulp geschoten. Het schip was op weg van Ghana naar Monrovia, de hoofdstad van Liberia, en kreeg enkele dagen geleden te maken met technische problemen. De Verenigde Naties vroegen De Rotterdam te helpen. De vluchtelingen zijn nu aan boord van het Nederlandse schip. De Rotterdam en het schip met averij liggen gezamenlijk voor de kust van Liberia. De vluchtelingen waren op weg terug naar hun land. Onder de vluchtelingen bevinden zich hoogzwangere vrouwen en kinderen. Een aantal van de opvarenden hadden uitdrogingsverschijnselen. Er was aan boord van het vluchtelingenschip geen eten en drinken meer. Het Nederlandse schip zal de vluchtelingen verder naar Monrovia brengen. ANP FOTO/COMM NAAMSVERMELDING PETER VAN BASTELAAR CAVDKM VERPLICHT vluchtelingenstroom 2016

In de hele wereld ontvluchten mensen hun vaderland. Oorlogsgeweld, angst voor vervolging, bedreiging en honger of armoede dwingen hen ertoe. Er zijn eind 2018 zo'n 70,8 miljoen mensen op de vlucht of ontheemd.

Velen van hen leven al jaren een vluchtelingenbestaan, er zijn er die terugkeren en er komen ook weer nieuwe vluchtelingen bij. Vluchtelingencijfers zijn per definitie achterhaald zodra ze op papier staan. Oorlogen verhevigen, komen ten einde, kennen een gevechtspauze. De vluchtelingencijfers fluctueren navenant. Bovendien is het in oorlogsgebieden vaak zeer ingewikkeld om alle vluchtelingen en ontheemden te registreren.

Afrika en Azië vangen traditioneel rond de negentig procent van alle vluchtelingen op. Slechts 5% van alle vluchtelingen komt naar Europa. Het grootste gedeelte, meer dan 90%, wordt opgevangen in de vaak al even arme buurlanden.

Vluchtelingen zijn alleen de mensen die hun land verlaten. Voor ontheemden, geldt per definitie dat ze 'in de regio' zijn. Eenmaal in een ander land aangekomen, kunnen ze asiel aanvragen. Op dat moment worden ze asielzoekers.

Cijfers

Volgens VluchtelingenWerk waren er eind 2018 70,8 miljoen ontheemden en vluchtelingen op de been. Dat is 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De laatste jaren kwamen er veel vluchtelingen bij. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, door de oorlog daar. Daarna komen de meeste vluchtelingen uit Afghanistan. Op plaats drie staat Somalië.

Elke dag komen er honderden vluchtelingen aan in Europa. Ze steken met bootjes de zee over of proberen via land de grens over te steken. Het zijn er zoveel, dat Europa - en zeker de landen aan de buitengrenzen van Europa - daar helemaal niet op berekend is. De helft van de vluchtelingen die Europa bereiken zijn Syriërs. De oorlog houdt daar nu al jaren aan en wordt steeds uitzichtlozer. 

Veel Europese landen willen liever dat de vluchtelingen 'in de regio' worden opgevangen. In de praktijk blijkt dit al zo te zijn. 95% van de gevluchte Syriërs zijn in vijf landen: Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Daar zijn de omstandigheden vaak zo slecht, dat steeds meer Syriërs alsnog proberen naar Europa te vluchten.

Bron: UNHCR, Stichting Vluchteling en VluchtelingenWerk Nederland

Dossier:

Vluchtelingen

Laatste wijziging: 28 oktober 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij