Verenigde Staten

2018-06-12 11:36:50 epa06801325 US President Donald J. Trump (R) and North Korean leader Kim Jong-un (L) shake hands at the start of a historic summit at the Capella Hotel on Sentosa Island, Singapore, 12 June 2018. The summit marks the first meeting between an incumbent US President and a North Korean leader.  EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH SINGAPORE OUT  EDITORIAL USE ONLY USA BLACK LIVES MATTER PROTEST

De Verenigde Staten is een van de machtigste landen ter wereld, niet alleen militair en politiek, maar ook economisch en cultureel.

De Verenigde Staten is het op drie na grootste land ter wereld, na Rusland, China en Canada. Het beslaat 9.158.960 km² en is 270x groter dan Nederland. In het noorden grenst het aan Canada, in het zuiden aan Mexico, in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Stille Oceaan. De hoofdstad is Washington D.C. Engels is de officiële voertaal en in sommige staten ook het Spaans. Het betaalmiddel is de dollar.

Politiek

Aan het hoofd van de Verenigde Staten staat sinds 20 januari 2017 de Republikein Donald Trump. Hij is op 8 november 2016 verkozen tot de nieuwe president.

Op 12 juni 2018 vond een eerste, historische topbijeenkomst plaats in Singapore tussen Donald Trump en de leider van Noord-Korea Kim Jong-un. Ze hebben beiden hun handtekening gezet onder een algemeen geformuleerde tekst en de intentie uitgesproken om snel verder te praten. 

Economie

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat dit land, dat in 1776 onafhankelijk werd van Engeland, pas na de Tweede Wereldoorlog zijn dominante positie verwierf. Een belangrijke rol daarbij speelt het fenomeen de "American Dream": het vertrouwen op eigen kracht en het geloof dat met hard werken alles bereikt kan worden.

Presidentsverkiezingen 2020

Op 3 november 2020 waren de 59e Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zittend staatshoofd Trump nam het voor een tweede termijn op als Republikein op tegen een Democratische kandidaat, Joe Biden. Na vier zenuwslopende dagen van het tellen van de stemmen werd Joe Biden uitgeroepen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Op 20 januari 2021 zal Trump het stokje aan Biden moeten overdragen tijdens de inauguratie. 

Dossier:

Verenigde Staten

Laatste wijziging: 24 november 2020
Dossier Thema: Landen en Volken