Verenigd Koninkrijk

2019-05-08 14:06:31 Britain's Prince Harry, Duke of Sussex (R), and his wife Meghan, Duchess of Sussex, pose for a photo with their newborn baby son, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, in St George's Hall at Windsor Castle in Windsor, west of London on May 8, 2019. Dominic Lipinski / POOL / AFP 2019-07-23 19:39:55 Boris Johnson, leader of the Britain's Conservative Party, leaves a private reception in central London, Britain July 23, 2019. REUTERS/Toby Melville

Het Verenigd Koninkrijk (UK) bestaat uit Groot-Brittannië (de landen Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland. De UK vormt één staat. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020.

De meerderheid van de bevolking is Engels, Schots, Welsh of Iers. Het Verenigd Koninkrijk is echter een zeer gevarieerde, multiculturele natie met veel aandacht voor integratie en behoud van identiteit. De meeste Britten zijn christelijk (71%), maar alle andere grote godsdiensten (Boeddhisme, Hindoeisme, Islam en Jodendom) zijn eveneens vrij vertegenwoordigd. Ongeveer 23% van de Britten zegt geen religie aan te hangen.

Politiek

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie met een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. Koningin Elizabeth II is het staatshoofd. Zij zit al meer 65 jaar op de troon. Ze is langst regerende Britse vorst. De kroonprins is Prins Charles, gevolgd door zijn zoon prins William en zijn kleinkinderen prins George, prinses Charlotte en prins Louis.

De gekozen premier (prime minister) is het hoofd van de regering. Momenteel is dat Boris Johnson. De vorige premier, Theresa May, moest opstappen omdat het haar niet lukte genoeg stemmen te krijgen in het Britse Lagerhuis voor haar Brexit-deal.

Sinds 2011 streeft Schotland weer actief naar de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Op 18 september 2014 werd een referendum gehouden met de vraag of Schotland een onafhankelijk land moet zijn. Ruim 55 procent heeft nee gestemd en wil bij het Verenigd Koninkrijk blijven.

Economie

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelsnatie en vormt een van de financiële centra van de wereld. De agrarische sector is een belangrijke bedrijfstak en is uiterst modern en efficiënt. Energievoorziening uit kolen en olie is nog steeds van groot belang voor de economie, maar de grootste bijdrage wordt geleverd vanuit de dienstverlenende sector (banken, verzekeringsmaatschappijen).

De munteenheid van het land is de Britse Pond. De Schotten hebben naast het Britse Pond ook hun eigen bankbiljetten, waaronder een £1 biljet. De Schotse biljetten worden echter buiten Schotland vrijwel niet geaccepteerd.

Brexit

Op 23 juni 2016 zijn de Britten naar de stembus geweest om voor of tegen de 'Brexit' te stemmen. Brexit is een samenstelling tussen 'Britain' en 'Exit'. Het Verenigd Koninkrijk was al maanden verdeeld in twee kampen over de vraag of het lid moet blijven van de Europese Unie. Een meerderheid van 52% heeft voor het verlaten van de EU gestemd.

Aanslag

Op woensdag 22 maart 2017 vond een terroristische aanslag plaats bij de Westminster Bridge en het Britse Parlement in Londen, daarbij vielen vier doden en zeker twintig gewonden. 

Maandag 22 mei 2017 vond een aanslag plaats in een stadion in Manchester. Na afloop van een concert blies een zelfmoordterrorist zich op. Er vielen 22 doden en tientallen gewonden, waaronder veel kinderen. 

Zaterdagavond 3 juni 2017 reed een bestelbusje op de London Bridge op voetgangers in en werden er vervolgens een willekeurig aantal mensen door drie mannen neergestoken. De drie aanvallers zijn door de politie gedood. Er vallen zeven doden en 48 gewonden. IS heeft de aanslag opgeëist.

Dossier:

Verenigd Koninkrijk

Laatste wijziging: 30 november 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers