Venezuela

2017-07-31 00:00:00 epa06118363 Venezuelan President Nicolas Maduro (C) celebrates election results after a national vote on his proposed Constituent Assembly at Plaza Bolivar in Caracas, Venezuela, 31 July 2017. The nation-wide vote on the Maduro-backed Constituent Assembly was marred by protests and violence that left at least nine people dead. If initiated, the new assembly would have the ability to bypass congress and rewrite the constitution.  EPA/NATHALIE SAYAGO 2019-05-03 18:44:05 epa07545626 President of the Venezuela's National Assemble, Juan Guaido, arrives for a press meeting at the headquarters of the 'Un Nuevo Tiempo' party in Caracas, Venezuela, on 03 May 2019. Guaido speaks about the political situation of the country after the demonstrations against the Government of Nicolas Maduro on 30 April.  EPA/PAULO CUNHA

Nog nooit was de onvrede onder de inwoners van Venezuela zo groot als nu. Het land gaat gebukt onder een economische crisis en een extreme schaarste. 

De republiek Venezuela ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan de Caribische Zee, in het westen aan Colombia, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Guyana. De oppervlakte van Venezuela bedraagt 912.000km2. Het land is daarmee 22 keer groter dan Nederland en 30 keer groter dan België. De hoofdstad is Caracas. Het land heeft iets meer dan 28 miljoen inwoners. Meer dan 95% van de Venezolanen is katholiek.

Het gebied werd in 1522 gekolonialiseerd door Spanje. Na de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog (1811-1823) werd het land onder leiding van Simón Bolívar in 1823 onafhankelijk. Venezuela vormde vanaf dat moment samen met Colombia en Ecuador de Republiek Gran Colombia. In 1830 scheidde Venezuela zich af en werd het een onafhankelijke republiek. Vervolgens was er tot in 1958 erg veel politieke onrust in het land. Sindsdien wordt het land democratisch bestuurd.

In 1992 vond er een mislukte staatsgreep plaats onder leiding van de socialist Hugo Chávez. Hij werd gevangengenomen. Na zijn vrijlating stelde hij zich in 1998 kandidaat voor het presidentschap. Hij won de presidentsverkiezingen en was sindsdien president van Venezuela tot aan zijn dood in 2013. 

Nicolás Maduro nam in hetzelfde jaar het presidentschap over. Inmiddels heeft Maduro een eigen parlement opgericht om het oude parlement en de oppositie te verdrijven. Er zijn steeds meer demonstraties tegen president Maduro, omdat hij zich steeds meer als een dictator gedraagt.

De economische situatie in Venezuela is slechter dan ooit. Het land is straatarm en geld is bijna niets meer waard. Een op de tien Venezolanen kan geen eten meer kopen en mensen overlijden omdat zelfs de meest basale medicijnen nergens meer verkrijgbaar zijn. Er zijn hevige protesten in het land, waarbij al meer dan honderd doden en duizenden gewonden zijn gevallen.

Oppositieleider Juan Guaidó

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó probeert al jaren om president Nicolás Maduro uit zijn ambt te krijgen. Eerder riep hij zichzelf al uit tot interim-president. Hij kreeg daarbij steun van een groot aantal landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. In mei 2019 riep hij militairen op de straat op te gaan om 'de grondwet te verdedigen' en huidig president Maduro te verdrijven. De regering sprak van een poging tot militaire staatsgreep. 

Bron cijfermateriaal: CIA World Factbook

Dossier:

Venezuela

Laatste wijziging: 6 mei 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers