Tweede Wereldoorlog

NLD-20030921-OOSTERBEEK: Een veteraan legt een kruis bij een van de graven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Daar herdachten tientallen Britse en Poolse oorlogsveteranen zondagochtend de Slag om Arnhem. Op de Begraafplaats liggen ongeveer 1700 soldaten begraven die tijdens de wereldberoemde slag, in september 1944, het leven verloren. Zie ook berichtgeving bin dd heden. ANP FOTO/ROBERT VOS NLD-20031130-HAARLEM: In Haarlem heeft zondag de jaarlijkse Hannie Schaft herdenking plaatsgevonden. Jannetje Johanna Schaft, beter bekend als Hannie Schaft-het meisje met het rode haar, nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan het gewapende Haarlemse verzet. Zij werd in maart 1945 door de Duitsers gearresteerd en was in het bezit van illegale kranten. Enkele weken later werd ze gefusilleerd in de duinen bij Overveen. ANP FOTO/KOEN SUYK

Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog. Om acht uur 's avonds is het dan twee minuten stil als eerbetoon aan hen die stierven tengevolge van oorlogsgeweld of vervolging. 5 mei is de nationale Bevrijdingsdag, dan vieren we de overwinning in 1945 op de Duitse en Japanse legers.

In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit: Duitsland tegen Frankrijk, Engeland, Rusland en de Verenigde Staten. Deze oorlog eindigt in 1918. Duitsland heeft verloren en moet grondgebied afstaan en grote sommen geld als schadevergoeding aan de overwinnaars betalen.

Dit stoort veel Duitsers, waaronder Adolf Hitler. Hij wil van Duitsland weer een machtige staat maken met een groot leger. Hij sticht de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij die in 1933 de verkiezingen wint en hem tot Rijkskanselier maakt. Zodra Hitler aan de leiding is treft hij maatregelen die hem onbeperkte macht geven. Oppositiepartijen worden verboden, concentratiekampen opgericht om tegenstanders op te sluiten, de herbewapening komt van de grond. De joodse inwoners van Duitsland worden tot zondebok verklaard en verantwoordelijk gehouden voor alles wat er mis is in het land, zij verliezen hun burgerrechten en worden aan vervolging blootgesteld.

Op 1 september 1939 valt Hitler Polen binnen waarna Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog verklaren. Als Hitler in het jaar daarop ook andere landen aanvalt en bezet, raken steeds meer landen bij de oorlog betrokken. Sommigen sluiten zich aan bij Duitsland (o.a. Italië en Japan) anderen bij de Engelsen (zoals de Sovjet-Unie en later de Verenigde Staten) en zo verspreidt de oorlog zich over de wereld.

Dossier:

Tweede Wereldoorlog

Laatste wijziging: 29 oktober 2020
Dossier Thema: Geschiedenis