Terrorisme

2017-06-10 17:22:17 ARNHEM - Festivalbezoekers op betonblokken ter beveiliging tijdens de 43e editie van de EO-Jongerendag in het GelreDome. ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUW epa03304080 Members of the rebel group Revolutionaries Army Forces of Colombia (Farc) patrol by a road in Cauca province, near to Toribio village ,Colombia, 11 July 2012. Dozens of Colombian Indians greeted President Juan Manuel Santos with boos on 11 July in the southwestern province of Cauca and demanded he withdraw security forces from that violence-wracked region, which has been battered since last week by guerrilla attacks and army bombardments.  EPA/Christian Escobar Mora

Terrorisme is het dreigen met, het voorbereiden of plegen van ernstig geweld, met als doel een bevolking vrees aan te jagen of een regering tot iets te dwingen.

Door het gebruik van terrorisme kunnen de structuren van een land worden ontwricht of zelfs worden vernietigd en kan een terroristische organisatie zijn (politiek) doel bereiken. De term terrorisme kent verschillende invullingen, maar wordt altijd beschouwd als een strategisch dwangmiddel, dat gebruikt wordt om een bepaald doel te bereiken.

De bekendste terreurdaad is waarschijnlijk 9/11, Nine Eleven. Op 11 september 2001 boorden gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers, de twee torens van het World Trade Center in New York en in het Pentagon in Washington. Bijna drieduizend mensen werden gedood.

Deze aanslagen werden opgeëist door al-Qaeda. In maart 2004 en juli 2005 pleegde deze terroristische organisatie nog een aanslag in de Londense metro. Sindsdien is al-Qaeda er niet meer in geslaagd om grote aanslagen in het Westen te plegen, tot januari 2015 wanneer ze een aanslag pleegden op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

Naast al-Qaeda wordt de terroristische organisatie Islamitische staat, ISIS of IS, steeds groter. De groepering vond zijn oorsprong in al-Qaeda, maar werd in 2014 volledig zelfstandig. Op 29 juni 2014 werd het kalifaat uitgeroepen, een islamitische staat geregeerd door een kalief (een opvolger van profeet Mohammed). Het kalifaat loopt over de grenzen van Irak en Syrië heen. Ondertussen blijft IS groeien. Op 26 juni 2015 slaagde IS er in om op één dag tijd drie aanslagen te plegen: in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. Op 13 november 2015 vond in Parijs een van de bloederigste aanslagen in Europa plaats. Er vielen 129 doden. In 2016 en 2017 zijn diverse aanslagen gepleegd, in: Brussel - luchthaven Zaventem, Turkije - luchthaven Istanbul, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje.  

Terrorismebestrijding

Verschillende regeringen verklaarden na Nine Eleven de oorlog aan het terrorisme en in het kader van 'the war on terror' begonnen zij actief met terrorismebestrijding. Door het aanpakken van zowel het terreurgeweld als het traject dat eraan voorafgaat, zijn ze erin geslaagd een aantal aanslagen te verijdelen.

Dossier:

Terrorisme

Laatste wijziging: 5 november 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij