Tbs

GEEN CAPTION 2009-03-27 00:00:00 EINDHOVEN - GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. De Woenselse Poort behandelt mensen met meervoudige, complexe en langdurende psychiatrische problemen.foto: client in zijn kamer van een tbs kliniek.ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

Tbs wordt opgelegd als een verdachte een geestelijke stoornis had tijdens het plegen van een strafbaar feit en de straf minimaal 4 jaar is.

Is er een moment waarop je zeker weet dat een verkrachter niet in herhaling zal vallen? Wanneer kun je zeggen dat een pyromaan echt 'genezen' is? Kortom: hoe beveilig je de maatschappij tegen zieke mensen die een ernstig delict hebben gepleegd en waarbij de kans op herhaling levensgroot is? Om die vraag draait het binnen een tbs-kliniek. In tbs-klinieken zitten volwassenen die geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard.

Dat wil zeggen dat ze lijden aan een persoonlijkheids- of een psychische stoornis. Deze stoornis droeg bij aan het plegen van het delict. De kans dat ze nogmaals in de fout gaan is daardoor groot. De tbs-patiënten krijgen een behandeling om hun stoornis onder controle te krijgen. De uitdrukking tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een maatregel die door de rechter wordt opgelegd aan een veroordeelde die een zwaar misdrijf heeft gepleegd.

Dossier:

Tbs

Laatste wijziging: 12 juni 2019
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers