Suriname

Paramaribo/24.11.2000. De festiviteiten rond 25 jaar onafhankelijkheid in Suriname zijn vrijdag begonnen met een culturele optocht door de straten van Paramaribo. Creoolse vrouwen maken zich op voor de optocht van in totaal ongeveer 300 mensen. ANP Foto Raymond Rutting AMSTERDAM - Belangstellenden lopen dinsdag mee met de fakkelwake in Amsterdam. Jaarlijks worden op 8 december de slachtoffers van de decembermoorden in Paramaribo herdacht. Vijftien voorvechters van de democratie lieten op 8 en 9 december 1982, in het Fort Zeelandia te Paramaribo, het leven. ANP EVERT ELZINGA

Suriname kent een woelige geschiedenis. Veertig jaar geleden werd de voormalige Nederlandse kolonie onafhankelijk. Vijf jaar later werd een militaire coup gepleegd.

De republiek Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika, tussen Frans-Guyana, Guyana en Brazilië. Het is met een oppervlakte van 163.270.00 km² bijna 4,5 x groter dan Nederland. Het aantal inwoners is ca. 579.633. Suriname is een voormalige Nederlandse kolonie, die in 1975 onafhankelijk werd.

Politiek

In 1980 plegen een aantal militairen onder leiding van Desi Bouterse een staatsgreep. Het zal tot 1991 duren voordat er weer vrije verkiezingen worden gehouden en een burgerregering de leiding heeft zonder bemoeienis van het leger.

Suriname heeft als staatsvorm de parlementaire democratie. Volgens de grondwet van 1987 berust de hoogste macht bij de president, die naast staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten tevens regeringsleider is. De president wordt elke vijf jaar door de Verenigde Volksvergadering (een uitgebreid parlement) gekozen.

Huidig president is Desi Bouterse. Het parlement telt 51 leden per district, die voor een periode van vijf jaar gekozen worden via evenredige vertegenwoordiging. Daarnaast bestaat de Staatsraad die als een soort Eerste Kamer fungeert.

Economie

In de Surinaamse economie neemt de mijnbouw een belangrijke plaats in (bauxiet-, olie- en goudwinning). Ook is er een grote overheidssector. Daarnaast is de informele economie van groot belang. De agrarische sector en het (eco)toerisme zijn de belangrijkste groeisectoren. Van de beroepsbevolking werkt 21% in de landbouw, 18% in de industrie en 61% in de dienstensector.

Decembermoorden

Na de staatsgreep, worden op 8 en 9 december 1982 vijftien prominente tegenstanders van Desi Bouterse vermoord.

In 2012 werd de amnestiewet goedgekeurd. Deze wet maakt het mogelijk dat oud-legerleider en president Desi Bouterse vrijuit gaat in het proces van de Decembermoorden. In december 2015 werd door het Hof van Justitie beslist dat het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden toch wordt hervat. Het proces is begin 2017 hervat; er is 20 jaar cel geëist tegen Bouterse. Een definitieve uitspraak kwam pas in december 2019. Bouterse werd tot twintig jaar cel veroordeeld voor het medeplegen van de Decembermoorden.

Bron: CIA World Factbook

Dossier:

Suriname

Laatste wijziging: 16 januari 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers