Srebrenica

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Vijfentwintig jaar geleden, op 11 juli 1995, viel de Bosnische moslimenclave Srebrenica. Duizenden moslimmannen en -jongens worden vermoord.

Met de val van het communisme, viel tussen 1989 en 1992 ook Joegoslavië uiteen. Het uiteenvallen van de republiek ging gepaard met verschillende burgeroorlogen. Eerst riepen Kroatië en Slovenië hun onafhankelijkheid uit. De Joegoslavische leider Slobodan Milosovic liet dit niet zomaar toe en viel de nieuwe landen binnen. Een week later trok hij zich weer terug.

In 1992 splitste ook Bosnië-Herzegovina zich af van Joegoslavië. De Bosnisch-Servische minderheid, onder leiding van Radovan Karadzic, kwam in verzet tegen de afscheiding van Bosnië-Herzegovina. De gevechten werden steeds grimmiger. De stad Srebrenica, op de grens tussen Bosnië en Servië, werd in 1993 door de VN uitgeroepen tot 'safe area', omdat het gebied steeds meer bedreigd werd door Serviërs. Het gebied werd beschermd door VN blauwhelmen. Ongeveer 40.000 Bosnische moslimvluchtelingen zochten hier een veilig onderkomen.

Op 11 juli 1995 viel het leger, onder leiding van Ratko Mladic, met tanks de enclave binnen. De vrouwen en kinderen werden geëvacueerd, de mannen en jongens ouder dan vijftien werden afgevoerd. De Nederlandse blauwhelmen, Dutchbat, moesten hen bescherming bieden tegen het Bosnisch-Servische leger, maar door het beperkte mandaat en het gebrek aan luchtsteun was de weerstand zeer gering.

Joegoslaviëtribunaal

Het Joegoslaviëtribunaal is een internationaal tribunaal voor het vervolgen van personen die worden verdacht van het schenden van internationaal humanitair recht, gepleegd op het grondgebied van het voormalig Joegoslavië.

Het Joegoslaviëtribunaal heeft de massamoord als genocide (volkerenmoord) erkend. Enkele Bosnisch-Servische officieren zijn inmiddels veroordeeld. Slobodan Milosevic werd door het tribunaal schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, maar hij overleed in 2006 nog voordat hij veroordeeld kon worden. Radovan Karadzic werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenis en Ratko Mladic kreeg levenslang. Op 29 november 2017 stonden de laatste kopstukken terecht in het Joegoslaviëtribunaal. Bij het aanhoren van zijn vonnis oud-legercommandant Slobodan Praljak een flesje vergif leeg en hij overleed diezelfde dag.

De Moeders van Srebrenica

De 'Moeders van Srebrenica' procederen al jaren tegen de Nederlandse staat, die zij verantwoordelijk achten voor de dood van hun mannen en zonen.

In 2017 kwam de uitspraak dat de Nederlandse staat voor een gedeelte aansprakelijk is voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen en -jongens in Srebrenica in juli 1995. Het gaat om de mannen die zich ten tijde van de val van de door Nederlandse militairen beschermde moslimenclave in Srebrenica op het kamp bevonden. De Nederlandse staat moet hun nabestaanden een schadevergoeding betalen.

In 2019 deed de Hoge Raad de uitspraak dat Nederland voor 10% aansprakelijk is voor de dood van de mannen die hun toevlucht hadden gezocht op de compound van Dutchbat.

Dossier:

Srebrenica

Laatste wijziging: 4 augustus 2020
Dossier Thema: Geschiedenis