Spanje

Landenvlag van Spanje. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT De Spaanse koning Felipe VI zwaait samen met zijn vrouw Letizia vanaf het balkon van het koninklijk paleis naar het publiek. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT

Het Koninkrijk Spanje bestaat uit Spanje, een aantal exclaves in Marokko en twee eilandengroepen: de Balearen en de Canarische eilanden.

Spanje is 505.370km2 groot en er leven 48,1 miljoen Spanjaarden. 75% zijn Spanjaarden, 17% Catalanen, 7% Galiciërs en 2% Basken. De hoofdstad is Madrid. In het westen grenst het land aan Portugal, in het noorden aan Frankrijk en Andorra.

Geschiedenis

In 1931 werd het land een republiek, nadat koning Alfons XIII werd verplicht om af te treden. Dit leidde tot een burgeroorlog tussen nationalisten en de republikeinse regering. In 1939 wonnen de nationalisten onder leiding van generaal Franco. Hij bleef als dictator aan de macht tot aan zijn dood in 1975.
Daarna werd de republiek weer omgevormd tot een constitutionele parlementaire monarchie, een koninkrijk waar niet de koning maar het democratisch verkozen parlement de macht heeft. De koning werd de kleinzoon van Alfons XIII, koning Juan Carlos.

Op 19 juni 2014 werd Juan Carlos opgevolgd door zijn zoon, koning Felipe.

Politiek

In het verleden waren er twee grote partijen die afwisselend aan de macht waren, namelijk de conservatieve Partido Popular en de linkse PSOE. Sinds de landelijke verkiezingen van 20 december 2015 zijn daar twee nieuwe partijen bijgekomen: de linkse protestpartij PODEMOS en het liberale Ciudadanos.
In maart 2016 is nog steeds geen parlement gevormd. Dit is ongekend voor Spanje en komt doordat voor het eerst een coalitie gevormd moet worden. Als dit voor 2 mei niet lukt, zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden op 26 juni. Op 29 oktober 2016, na 313 dagen, werd Mariano Rajoy, lid van Patido Popular, opnieuw de Spaanse premier, weliswaar in een minderheidsregering.

Economie

Spanje heeft veel geleden onder de Europese economische crisis. Het land kent nog steeds een hoge werkloosheid.

Aanslag

Op 17 augustus 2017 reed een bestelbusje op de Ramblas in op voetgangers. Daarbij vielen zeker 13 doden en 100 gewonden. De aanslag is opgeëist door IS.  

Dossier:

Spanje

Laatste wijziging: 18 maart 2020
Dossier Thema: Landen en Volken