Soa's

AMSTERDAM - Voor het eerst krijgt in Nederland een grote groep jongeren een oproep om zich te testen op chlamydia, de meest voorkomende geslachtsziekte. Vanaf dinsdag kunnen 315.000 jongeren van 16 tot en met 29 jaar in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg een brief verwachten met een uitnodiging om mee te doen. Op de foto testmateriaal voor mannen.Foto is vrij van rechten en mag alleen redactioneel gebruikt worden in de context van het geleverde bijschrift. ANP PHOTO COMM SOA AIDS NEDERLAND TILBURG - Begin november is het eerste vaccin, genaamd Gardasil,ter preventie van baarmoederhalskanker beschikbaar.Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HumaanPapilloma Virus (HPV). Met de introductie van het vaccinGardasil wordt een belangrijke stap gezet in de strijd tegen kanker. Vanaf 2 november kunnen moeders hun dochters laten vaccineren en ook jonge vrouwen tot 26 jaar kunnenzich laten vaccineren. ANP PHOTO ROBERT VOS

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) is een verzamelnaam voor alle infectieziekten die je door seksuele contacten oploopt. Per jaar raken naar schatting ruim 100.000 mensen in Nederland met een soa besmet.

Soa's komen het vaakst voor bij personen van 20-29 jaar. De meest voorkomende soa's zijn (in aflopende volgorde): chlamydia, genitale wratten, gonorroe, hepatitis B, herpes genitalis, hiv en syfilis. Chlamydia komt het vaakst voor. Van alle met een soa besmette mensen is bij 28,1% van de mannen en 60,3% van de vrouwen chlamydia geconstateerd.

Sommige soa's kun je ook oplopen zonder seksueel contact, bijvoorbeeld wanneer je in aanraking komt met besmet bloed. Moeders kunnen soa's ook overdragen tijdens de zwangerschap. De meeste soa's, zoals chlamydia en syfilis, worden met medicijnen verholpen. Andere soa's, zoals herpes en hiv, blijven voor altijd in het lichaam. Deze kunnen vaak wel onderdrukt worden door medicijnen.

Beschermen

Wanneer je met een soa besmet bent, ben je ook vatbaarder voor het hiv-virus. Seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken wondjes, waardoor je vervolgens gemakkelijker wordt besmet. Een extra reden om jezelf te beschermen. Je voorkomt soa's door het gebruik van condooms. Tegen sommige soa's, zoals hepatitis B en het humaan papillomavirus (HPV, veroorzaakt baarmoederhalskanker), kun je ook worden ingeënt.

Dossier:

Soa's

Laatste wijziging: 26 november 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers