Seksueel misbruik

epa03523872 An Indian protester holds a placard during a march against violence towards women and the death of an Indian gang rape victim, in the southern city of Bangalore, India, 04 January 2013. An Indian gang rape victim died on 29 December 2012 in a Singapore hospital where she was being treated for severe injuries. The attack sparked protests expressing anger over attitudes to women in India and calling for changes to the laws on violence against women.  EPA/JAGADEESH NV GEEN CAPTION

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 40 procent van de vrouwen ooit een onvrijwillige seksuele ervaring heeft gehad. Dat kan gaan van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting.

Als iemand je dwingt bepaalde seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan, is er sprake van seksueel misbruik of seksueel geweld. Helaas is in veel gevallen de dader een bekende van het slachtoffer.

Er zijn allerlei vormen van seksueel geweld:
- aanranding
Bij een aanranding betast de dader het lichaam van een meisje of jongen tegen haar of zijn wil in.
- verkrachting
Bij een verkrachting dwingt hij haar of hem tot geslachtsgemeenschap.
- incest
Incest is seksueel misbruik van kinderen door familieleden of iemand anders die een vertrouwensrelatie met het kind heeft. Dit misbruik kan bestaan uit ongewenste aanrakingen, aanranding of verkrachting.
- seksuele intimidatie
Er is sprake van seksuele intimidatie als iemand op school, op straat of op het werk bijvoorbeeld tegen de billen van een meisje of jongen tikt. Vervelende opmerkingen die op seks gericht zijn vallen ook onder seksuele intimidatie.

Pedofilie

Pedofilie is het zich aangetrokken voelen tot kinderen die nog niet geslachtsrijp zijn. Vaak wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen pedofilie (volwassenen die zich aangetrokken voelen tot kinderen) en pedoseksualiteit (volwassenen die ook daadwerkelijk seks hebben met kinderen). Enkel het laatste is verboden, net als het bezit van kinderporno.

Grooming, sexting, afpersing

Als volwassenen online jongeren benaderen om foto’s te verkrijgen of met hen willen afspreken om misbruik te plegen, dan wordt dat grooming genoemd. Eigenlijk is het digitaal kinderlokken.
De laatste jaren krijgen jonge tieners ook steeds vaker te maken met seksuele afpersing. Criminelen doen zich voor als een leeftijdsgenoot en vragen om seksueel getinte foto’s.
Maar ook sexting, het uitwisselen van intieme beelden, loopt soms verkeer af.

Dossier:

Seksueel misbruik

Laatste wijziging: 19 mei 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij