Seksualiteit

AMSTERDAM - Hoe presenteer je designsokken op een catwalk? De mensen achter het nieuwe Nederlandse merk Dr. Finkelbaum kwamen op het idee om de sok weer op te halen, maar dan wel gepresenteerd door vier naaktmodellen op sokken. De show heette dan ook Socks only. De opvallende catwalkshow was donderdagavond te zien tijdens de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) in de Westergasfabriek. ANP PHOTO EVERT ELZINGA NLD-20030422-HOOFDDORP: Paul Koopal, sinds vier jaar hoofdredacteur van de Nederlandse Playboy. Zie ANP bericht ¦Playboy: 20 jaar lang etalage van gestileerd naakt¬. ANP FOTO/ED OUDENAADEN

Veel mensen weten wat seksualiteit is en weten goed wat ze (niet) willen. Toch zijn er ook mensen die ooit iets hebben gedaan wat ze eigenlijk niet wilden.

Bij seksualiteit denk je snel aan seks. Maar wat is seks? Voor de een is dat knuffelen, voor de ander is dat een orgasme krijgen. Anderen denken weer dat alleen geslachtsgemeenschap seks is. Hierdoor kunnen misverstanden verstaan.

Gelukkig gaat het vaak wel goed. Volgens het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers WPF/SOA aids Nederland gaan de meeste jongeren geleidelijk steeds een stapje verder. Met vijftien jaar heeft de helft wel eens getongzoend. Op hun achtiende heeft de helft geslachtsgemeenschap of orale seks gehad.

De meeste jongeren slagen erin om ongewilde seks te weigeren. Toch werd 14% van de meisjes en 3% van de jongens ooit gedwongen om seksuele dingen te doen die ze zelf niet wilden.

Jongens vs. Meisjes

Jongens en meisjes hebben vaak erg verschillende ideeën over seksualiteit. Meisjes hebben vaker negatieve gevoelens over seks. Ze schamen zich erover of vinden het vies. Ze hebben ook vaker grensoverschrijdend seksueel gedrag meegemaakt en hebben vaker spijt van hun eerste keer. Vaak wilden ze dat ze nog even hadden gewacht of vonden ze hun eerste keer niet fijn. Bij jongens is dat veel minder vaak het geval.

Culturele verschillen

De beleving van seksualiteit verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van cultuur tot cultuur. In sommige tradities of religies is seks gebonden aan bepaalde regels of verbonden met taboes. In sommige culturen wordt homoseksualiteit of transseksualiteit bijvoorbeeld helemaal niet geaccepteerd. In Oeganda bijvoorbeeld is er een wet tegen homoseksualiteit.

Met name religie speelt vaak een grote rol bij seksueel gedrag. Zo hebben christelijke en islamitische jongeren vaak minder ervaring met seks en staan ze minder positief tegenover seks voor het huwelijk of seks zonder liefde.

Bron: Rutgers WPF/Soa aids Nederland (2017): ‘Seks onder je 25e - Seksuele gezondheid van jongeren in Nederland anno 2017'

Dossier:

Seksualiteit

Laatste wijziging: 25 november 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid