Rusland

epa000268583 (FILES) A file photograph showing Russian President Vladimir Putin speaks with journalists, early Monday 15 March 2004 in Moscow. Putin made a surprise visit early Saturday to the southern Russian town of Beslan where commandos stormed a school where militants held hundreds of children hostage in a chaotic battle that left at least 95 people dead, the Interfax news agency reported. EPA/SERGEI CHIRIKOV 20010918-MOSKOU RUSLAND: Stadsgezicht Moskou. Exterieur ' Assumption Cathedral ' gelegen aan het Kathedraalplein binnen de muren van het Kremlin. ANPFOTO ROBERT VOS

Met een oppervlakte van meer dan 17 miljoen km², ruim 400 maal Nederland, is Rusland het grootste land van de wereld.

Hoewel het grootste deel in Azië ligt, wordt het land politiek tot Europa gerekend, omdat de hoofdstad Moskou in dit werelddeel ligt. Het aantal inwoners van Rusland bedraagt 145.2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Moskou met 9.233.000 inwoners. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in het westelijke deel van Rusland en tweederde van de bevolking leeft in de steden. Rusland is een democratische federatie (een verbond van samenwerkende staten) en maakt deel uit van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten).

Politiek

Tot 1917 werd Rusland geleid door de tsaren. In oktober 1917 grepen Lenin en Trotski de macht. Onder de communisten werd de zogenaamde 'geleide' staatspolitiek ingevoerd. Alle industrie werd genationaliseerd en privé-bezit werd sterk afgekeurd. Het bewind van Stalin (1924-1953) zette deze lijn voort.

De afgelopen tien jaar hebben in het teken gestaan van veranderingen. Deze werden ingezet tijdens het bewind van partijleider Gorbatsjov. Uit die tijd stammen de begrippen "perestroika" (politieke en economische hervormingen) en "glasnost" (openheid). Tijdens het bestuur van zijn opvolger, president Jeltsin, ontstond het GOS en werd de geleide staatspolitiek verder losgelaten. De nieuwe grondwet van 1993 garandeert democratische verkiezingen en persvrijheid. Sinds 26 maart 2000 regeert president Vladimir Poetin. Hij is herkozen voor een 3e periode van 4 jaar en is gemachtigd de premier aan te wijzen. Dit is Dimitri Medvedev. Het parlement bestaat uit de federatieraad (eerste kamer) en Doema (tweede kamer).

Economie

De overgang naar een vrije markteconomie is nog niet voltooid en de eigen economie voorziet nog maar ten dele in de behoeften van de bevolking.

Protest tegen Poetin

In Rusland lijkt een nieuwe generatie kritische Russen op te staan. Een jonge generatie die actief is op internet en sociale media. Initiatiefnemer van de protesten is oppositieleider Aleksej Navalny.

Aanslag

Een islamitische zelfmoordterrorist heeft 3 april 2017 een bloedbad aangericht door een bom te laten exploderen in een metro in Sint-Petersburg. 

Dossier:

Rusland

Laatste wijziging: 19 maart 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers