Ruimtetoerisme

epa01958071 An undated handout picture released by Virgin Galactic shows SpaceShipTwo resting under the Mothership WhiteKnight2 inside a hangar in Mojave, California, USA. The SpaceShip2 will have its worldwide debut 07 December 2009 evening at the airport for dignitaries and future 'astronauts'.  EPA/Mark Greenberg / Virgin Galactic HANDOUT  EDITORIAL USE ONLY/NO SALES epa01958082 An handout released by Virgin Galactic shows an illustration of SpaceShipTwo with wings feathered. The SpaceShip Two will have its worldwide debut 07 December 2009 evening at the airport for dignitaries and future 'astronauts' in the Mojave Desert, USA.  EPA/VIRGIN GALACTIC / HANDOUT  EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Voor slechts 100.000 dollar (zo'n 75.000 euro) zou je binnenkort op ruimtereis kunnen. Helaas gaat deze droomreis in rook op: het ruimtereisbureau is failliet.

Er is ooit afgesproken dat de ruimte begint op 100 kilometer hoogte. De Kármánlijn is de ingebeelde grens tussen de atmosfeer en de ruimte. Elk vaartuig dat boven die lijn vliegt, is dus een ruimtevaartuig (ter vergelijking: een vliegtuig vliegt slechts op 10 kilometer hoogte). Tot voor kort was de ruimte enkel voorbehouden aan astronauten. Ruimtetoerisme ontstond pas aan het begin van deze eeuw.

Orbitale vluchten

In 2001 werd Amerikaanse Dennis Tito de eerste ruimtetoerist. Hij betaalde 20 miljoen dollar (15 miljoen euro) voor zijn ruimtereis. Hij reisde naar het International Space Station (ISS) en verbleef er 7 dagen. Daarna volgden nog zes anderen. Zij hebben allemaal een orbitale ruimtereis gemaakt. Orbitaal betekent dat het ruimteschip zich in een baan om de aarde bevindt op minstens 100 kilometer hoogte en minstens een keer rond de aarde vliegt.

Deze vorm van ruimtetoerisme was tot 2010 mogelijk. SpaceAdventures, een bedrijf dat samenwerkt met de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, moest deze reizen na oktober 2009 stopzetten, omdat er geen plaatsen meer beschikbaar waren in de Sojoez-raketten. Alle stoelen waren nodig voor de crew van het ISS. 

Suborbitale vluchten

Er is ook een ander vorm van ruimtereis mogelijk: suborbitaal. Suborbitaal betekent dat het ruimteschip wel de ruimte bereikt maar weer naar de Aarde terugkeert voordat het éénmaal rond de Aarde vliegt. Verschillende bedrijven (de zogenaamde NewSpace-bedrijven, waaronder Virgin Galactic, Space Expedition Corporation, Blue Origin en XCOR) zijn bezig met het ontwikkelen van ruimteschepen die geschikt zijn voor suborbitale vluchten. Ze willen in de nabije toekomst vluchten aanbieden voor een bedrag rond de 100.000-200.000 dollar. Eerst krijgen de toeristen drie dagen lang een training. Daarna kunnen ze de ruimte in. De vlucht duurt ongeveer 2,5 uur. Tijdens die reis is de ruimtetoerist een vijftal minuten gewichtloos.

Op 31 oktober 2014 stortte SpaceShipTwo, een ruimteschip van Virgin Galactic, neer. De copiloot stierf bij dit ongeluk, de piloot raakte zwaargewond. Uitonderzoek bleek dat het landingssysteem te vroeg in werking is getreden. Dit toestel zou, na een succesvolle testfase, ook ruimtetoeristen naar de ruimte brengen. Dit ongeluk betekent een flinke tegenslag voor Virgin Galactic en wellicht de hele commerciële ruimtevaart.

Dossier:

Ruimtetoerisme

Laatste wijziging: 2 juni 2020
Dossier Thema: Wetenschap en Techniek

Gerelateerde dossiers