Rooms-Katholieke Kerk in opspraak

JAAROVERZICHT 2005. ARCHIEFFOTO 19-04-2005. De nieuw gekozen paus Benedictus XVI prsenteert zich aan de massa op het St. Pietersplein in Vaticaanstad. ANP PHOTO EPA/VATICAN POOL/MARI DEN BOSCH - Een actievoerder staat zondag voor de ingang van de Sint-Jan in Den Bosch. De eucharistieviering is door protesten van homoseksuelen en sympathisanten zeer onrustig verlopen. Tientallen aanwezigen verlieten de kerk nadat pastoor Geertjan van Rossem uitlegde dat bij de ontvangst van de communie de juiste beleving van seksualiteit hoort. ANP ED OUDENAARDEN

De gevallen van seksueel misbruik binnen de kerk kent een lange historie. Begin jaren negentig kwamen in de VS de eerste gevallen van misbruik naar buiten. Hier ging het trouwens om de Protestante kerk die onderzoek deed naar misbruik binnen de kerk.

De kerk was in 2009 nog in rep en roer na de rehabilitatie door het Vaticaan van de Britse bisschop Richard Williamson. In een interview ontkende hij het bestaan van de Holocaust. De uitspraken van Williamson en zijn rehabilitatie heeft in Joodse en katholieke kringen geleid tot verontwaardiging en ongerustheid.

In de jaren zeventig zouden meerdere jongens op een internaat in 's-Heerenberg misbruikt zijn. De discussie dat het celibaat, algehele seksuele onthouding door geestelijken, de schuld is, laaide in alle hevigheid weer op.

De commissie-Deetman onderzocht van 2010 tot 2017 het seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk van 1945 tot 2010. Er werd een speciaal meldpunt geopend waar slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk zich konden melden. Ruim 3700 mensen hebben zich de afgelopen jaren bij het meldpunt gemeld, maar verschillende slachtofferorganisaties verwachten dat het aantal kinderen dat is misbruikt vele malen hoger ligt.

De kerk heeft hun ruim 28,5 miljoen euro aan smartengeld uitgekeerd. 65 slachtoffers die zeer ernstig zijn misbruikt, ontvingen het maximale bedrag van 100.000 euro.

Een vervolgonderzoek van de commissie Deetman concludeert dat ook meisjes veelvuldig en op grove wijze seksueel misbruikt zijn door rooms-katholieke geestelijken.

Onderzoek Verenigde Staten

In augustus 2018 werd een rapport gepresenteerd in de Verenigde Staten van een omvangrijk onderzoek naar misbruik binnen de kerk en laat zien dat kerkelijk leiders de waarheid over het misbruik jarenlang hebben verhuld. 

Dossier:

Rooms-Katholieke Kerk in opspraak

Laatste wijziging: 17 februari 2020
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers