Roken

DEN HAAG - Sigaretten en shag worden voortaan verkocht in een neutrale verpakking. De pakjes hebben een groenbruine kleur die als onaantrekkelijk geldt en zo roken moet ontmoedigen. ANP KOEN VAN WEEL MIERLO (ILLUSTRATIE) - E-sigaretten en e-liquids met diverse fruitsmaken. De overheid wil de e-sigaret met een smaakje verbieden om het roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. ANP ROB ENGELAAR

Roken is ongezond. De overheid neemt steeds meer maatregelen het te ontmoedigen. Van een algeheel rookverbod in de horeca tot het verhogen van de leeftijd waarop tabak gekocht mag worden.

De schadelijkheid van het roken van tabak voor de gezondheid ligt zowel in de tabaksteer en koolmonoxide (die - m.n. bij inhaleren - de ademhalingsorganen resp. het hartvaatstelsel kan aantasten) als in de zeer giftige nicotine (die in de bloedsomloop terechtkomt). Roken kan leiden tot of verhoogt de kans op (long)kanker, chronische bronchitis, emfyseem en aandoeningen van het hart en vaatstelsel.

In Nederland wordt sinds 1982 en gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten en shag aangebracht. Sinds mei 2002 worden deze waarschuwingen uitgebreider vermeld. Met de gefaseerde invoering van de vernieuwde Tabakswet die op 16 April 2002 door de Eerste Kamer werd aangenomen worden de plekken waar nog mag worden gerookt nog meer teruggedrongen, mogen jongeren onder de zestien geen tabakswaren meer kopen, komt er op tabaksreclame- en sponsoring vrijwel een algeheel verbod en kunnen er bij niet naleving van de Tabakswet bestuurlijke boetes worden opgelegd.

Met de aanscherping van de Tabakswet hoopt de overheid het roken terug te dringen en de niet-roker en jongeren beter te beschermen. Per 1-7-2008 is er een algeheel rookverbod van kracht in de horeca. In Nederland rookt 22,7% van de volwassen bevolking. Van de jongeren (16-20 jaar) rookt bijna 20,5%. Per jaar sterven in ons land 24000 mensen aan de gevolgen van het roken. Van elke twee jongeren die gaan roken, overlijdt er uiteindelijk één aan kanker, longemfyseem, een hartkwaal of vaatproblemen.

Vanaf mei 2016 zijn nieuwe, strengere tabaksregels ingegaan. De meest opvallende maatregel is de waarschuwing op de sigarettenpakjes. De tekst is groter geworden en voorzien van een foto die rokers moet ontmoedigen een sigaret op te steken. Sinds 1 juli 2017 gelden de leeftijdsgrens en het reclameverbod ook voor elektronische sigaretten zonder nicotine en voor roken bestemde kruidenproducten.

Dossier:

Roken

Laatste wijziging: 7 oktober 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers