Robots en kunstmatige intelligentie

Drone vliegt boven de stad. Sony's humanoid robot QRIO running during the press conference in Tokyo on Thursday, 18 December 2003. Sony Corporation announced the development of dramatically enhanced motion of Sony's humanoid robot, enabling interegrated motion control for walking, jumping and running. By applying this technology to QRIO, which is one of Sony's technology platforms, Sony has successfully created the world's first running humanoid robot. EPA/AKIO SUGA

Er komt steeds vaker kritiek op het gebruik van bewapende drones. Sommige landen willen zelfs een stap verder gaan en killer robots gebruiken. Deze robots zijn volledig autonoom.

De Tsjechische auteur Karel Čapek schreef in 1921 het toneelstuk R.U.R. waarin machines voorkwamen die waren gemodelleerd naar mensen. Deze robots, zoals Čapek ze noemde, keerden zich in het stuk uiteindelijk tegen de mensheid. De geschiedenis van het begrip robot gaat echter helemaal terug tot de Griekse oudheid. Toen al bouwden uitvinders mechanische apparaatjes die een bepaalde handeling konden uitvoeren. Ze werden automaten genoemd.

Robots zijn herprogrammeerbare, automatisch werkende machines. Vaak verrichten ze zwaar, saai of gevaarlijk werk. Een robot bestaat uit een computer, mechaniek (bijv. wielen, armen) en sensoren (voor waarneming van geluid, zicht en temperatuur). Veel robots zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie, zodat zij zelf beslissingen kunnen nemen, zoals mensen dat zouden doen.

Robots hebben lang niet altijd de gedaante van een mens. Zij zijn gevormd naargelang hun taak (industrieel, medisch, ruimtevaart,...). Denk maar aan robotarmen bij een lopende band of operatierobots. Toch is het de grootste wens van onderzoekers om een robot te bouwen die op mens of dier lijkt. De laatste jaren komen ze steeds dichter in de buurt. Zo is er bijvoorbeeld Lea, een zelflerende robot, die in ingezet wordt in verzorgingshuizen. Ze biedt steun bij het lopen voor oudere mensen en ze geeft aan wanneer medicijnen moeten worden genomen.  

De snelle evolutie in de robotica kent ook een keerzijde. Zijn wij als maatschappij wel klaar voor robots? Welke rol zullen robots spelen in onze samenleving? En komt er een dag dat robots de mens zullen uitroeien?

Dossier:

Robots en kunstmatige intelligentie

Laatste wijziging: 13 november 2020
Dossier Thema: Wetenschap en Techniek

Gerelateerde dossiers