Racisme

2018-11-17 13:44:26 ZAANSTAD - Demonstranten en een Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. De oer-Hollandse Zaanse Schans is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten. ANP FREEK VAN DEN BERGH epa01319548 Members of the far-right paramilitary group 'Hungarian Guard' protest in front of the embassy building of Slovakia against the Benes decrees in Budapest, 19 April 2008, The decrees were issued by President of Czechoslovakia Edvard Benes (1860-1948) between May and October of 1945, while he was in exile. The Benes decrees is a series of post-WWII laws which deprived many ethnic Hungarians and Germans of their nationality, language, home and property.  EPA/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT

Racisme of rassendiscriminatie is het negatief behandelen van groepen mensen op grond van hun uiterlijk of afkomst.

Er zijn twee vormen van racisme:
- Racisme op grond van fysieke kenmerken
Iemand wordt gediscrimineerd of beledigd op basis van hun uiterlijk, zoals huidskleur.
- Cultureel racisme
Iemand wordt gediscrimineerd op basis van hun culturele verschillen, zoals religie. Denk maar aan antisemitisme of anti-islamisme.

Er lijkt een grotere taboe te rusten op racisme op basis van uiterlijk dan op cultureel racisme. Cultureel racisme wordt vaker getolereerd of zelfs als niet-racistisch ervaren. Denk maar aan de Chinezengrap van BN’er Gordon.
Toch is er vaak sprake van onbewust of subtiel racisme. Er worden bijvoorbeeld snel negatieve associaties gemaakt door bepaalde stereotypen. Zo zijn Nederlanders bijvoorbeeld ‘bot’ of Romazigeuners ‘dieven’.

Zwarte Piet

Afgelopen jaren liep de discussie over het verschijnsel Zwarte Piet hoog op. Volgens de een is Zwarte Piet een racistisch fenomeen, een overblijfsel van de slavernij, volgens de ander is het een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Anno 2020 is de discussie nog steeds niet voorbij. 

Bestrijding

Rassendiscriminatie is van alle tijden en is een universeel probleem. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat iedereen dezelfde rechten heeft, ongeacht ras, afkomst, uiterlijk of persoonlijke overtuigingen. Racisme is dus verboden.

Zowel België als Nederland hebben wetten aangenomen om rassendiscriminatie uit te bannen. De Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) evalueert in hoeverre Europese landen racisme bestrijden. Volgens het ECRI is er voor
Nederland en België nog werk aan de winkel.
In België is bescherming tegen racisme niet overal hetzelfde, omdat het zowel federaal als gewestelijk wordt geregeld. Dit moet volgens het ECRI-rapport gelijkgetrokken worden.
In Nederland is racisme op grond van nationaliteit of taal niet strafbaar. Het rapport adviseert dit wel strafbaar te maken.

Dossier:

Racisme

Laatste wijziging: 2 oktober 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij