Poolgebieden

Nederlandse poolexpeditie Noorderlicht

Het is er extreem koud en permanent bedekt met ijs en sneeuw: de poolgebieden. Ook wel de Noordpool en de Zuidpool genoemd.

Noordpool

Met het Noordpoolgebied wordt het gehele gebied ten noorden van de Noordpoolcirkel bedoeld, de zogenaamde Arctis. Het gebied bestaat uit oceaan omringd door grote delen land, zoals het noordelijkste puntje van IJsland, Noorwegen, Rusland, Alaska en Groenland. Er komen dieren voor als rendieren en muskusossen, maar ook walvissen, zeehonden en ijsberen. Lang was het gebied bedekt met ijs, maar door de opwarming van de aarde schuift de ijsgrens steeds verder naar het noorden op.

Zuidpool

De Zuidpool bestaat bijna volledig uit het continent Antarctica. Het is het hele jaar door bedekt met ijs en is met een gemiddelde temperatuur van -50 graden Celsius het koudste gebied op aarde. Door overbevissing dreigt een voedseltekort voor de walvissen, zeehonden en pinguïns op de Zuidpool.

Poollicht

In beide poolgebieden is soms een kleurrijke lichtshow te zien. Groene, rode of paarse stralen bewegen dan als golven door de lucht. Dit licht ontstaat wanneer elektrische deeltjes van de zon tegen deeltjes in onze dampkring botsen. De energie die daarbij ontstaat, zie je als een kleurig licht. Hoe meer deeltjes de zon uitstoot, hoe meer poollicht we kunnen zien op aarde. Andere namen zijn noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis).

Expedities

De eerste mens op de Noordpool was Robert Edwin Peary (1909). De Noor Roald Amundsen bereikte als eerste de Zuidpool (1911). Nog steeds gaan wetenschappers op expeditie naar de poolgebieden, tegenwoordig vooral om onderzoek te doen naar de gevolgen van klimaatveranderingen. 

Dossier:

Poolgebieden

Laatste wijziging: 2 augustus 2017
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers