Politie

GEEN CAPTION ILLUSTRATIE - Een motoragent op surveillance. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Volgens het CBS zijn Nederlanders voor het eerst in jaren weer positiever over de politie. Men is vaker tevreden over het functioneren en de beschikbaarheid van de politie.

De politie voorkomt en bestrijdt criminaliteit. Om de Nederlandse politie beter te laten functioneren, heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie beslist de politie te hervormen. Vanaf 1 januari 2013 zijn de 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) samengevoegd in één korps: de nationale politie. De nationale politie bestaat nu uit tien regionale eenheden, een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst.
De Belgische politie bestaat sinds 1998 uit de federale en de lokale politie. De federale politie werkt in het hele Belgische grondgebied, terwijl de lokale politie binnen één van de 195 politiezones werkt.

Criminaliteit stopt niet bij de landsgrenzen. Daarom werkt de politie van de Benelux-landen intensief samen. Het Verdrag inzake grensoverschrijdend politioneel optreden regelt dat de politie in elk van deze landen bijvoorbeeld identiteitscontroles kunnen uitvoeren of verdachten kunnen arresteren.
De politie werkt ook samen met internationale politieorganisaties zoals Europol en Interpol. Europol is een Europese politieorganisatie die criminele inlichtingen verzamelt om internationale georganiseerde misdaad te bestrijden. Deze informatie speelt ze door aan de polities van de EU, zelf voeren ze geen operaties uit. Deze organisatie bestaat sinds 1999 en het hoofdkwartier is gevestigd in Den Haag. Interpol is een soortgelijke ondersteunende politieorganisatie, maar dan groter. Er zijn 187 landen aangesloten bij Interpol. De organisatie werd opgericht in 1923 en het hoofdkwartier bevindt zich in de Franse stad Lyon.

De Nederlandse politie werkt ook vaak samen met burgers. Daarvoor hebben ze het telefonisch netwerk Burgernet opgericht. Als er wat in een bepaalde buurt gebeurt, worden deelnemende burgers uit die buurt gevraagd om te helpen met bijvoorbeeld het verzamelen van informatie of om te helpen met een zoekactie.

Dossier:

Politie

Laatste wijziging: 4 februari 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij