Plastic

GEEN CAPTION Meeuw gevangen

Waterflesjes, speelgoed, verpakkingsmateriaal of korreltjes in een scrub: allemaal gemaakt van plastic. Veel van het plastic is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weggegooid. Maar waar komt het uiteindelijk terecht?

Plastics of kunststoffen zijn polymeren: lange rijen aaneengeschakelde kleine moleculen van koolstof, waterstof, stikstof, fluor of chloor. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, maar vallen onder invloed van zonlicht, in kleine stukjes uiteen. Soms zo klein dat we ze niet met het blote oog kunnen zien.

Op onze aarde bevinden zich honderden miljoenen stukjes plastic en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Dieren kunnen verstrikt raken in plastic zakken, lopen verwondingen op of stikken in het afval. De kleinste deeltjes plastic worden zelfs ongemerkt opgegeten door zeedieren, zoals vissen of mosselen, waardoor het uiteindelijk op ons bord belandt.

Plasticsoep

Vooral in zee worden grote hoeveelheden plastic afval gedumpt, zo’n 5 miljoen ton per jaar. Drijvend afval hoopt zich op door de zeestromen in de verschillende oceanen. Zo’n drijvende vuilnisbelt wordt ook wel kunststofarchipel genoemd.

In september 2018 werd een eerste opruimactie gestart van het Ocean Cleanup-project. Een lange rij van drijvers moet het afval vangen, zodat het uit de oceaan gehaald kan worden. Deze plasticvanger is bedacht door de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat. 

Dossier:

Plastic

Laatste wijziging: 30 september 2020
Dossier Thema: Wetenschap en Techniek

Gerelateerde dossiers