Muziekindustrie

epa03380067 The Music streaming service 'Spotify' is presented at the exhibition stand of  the German Telekom AG at the International Radio Exhibition (IFA) in Berlin, Germany, 02 September 2012. The IFA, one of the world's leading exhibitions for consumer electronics and home appliances, opened its gates for the public on 31 August with a total of 1439 exhibitors presenting their novelties until 05 September 2012 at the fairground around Berlin's old radio tower. Organizers expect around 240,000 visitors.  EPA/RAINER JENSEN UTRECHT - Muziekliefhebbers snuffelen er zaterdag aardig op los tijdens de dertigste editie van de Mega Platen & CD Beurs Jaarbeurs in Utrecht. Het centrale thema van de tweejaarlijkse beurs is dit jaar de geschiedenis van de Nederpop. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

De muziekindustrie heeft het lastig sinds de komst van het internet en de mogelijkheid om illegaal muziek te downloaden. Toch zijn er ook legale alternatieven.

De muziekindustrie is de branche die zich bezighoudt met het creëren en verkopen van muziek. Muzikanten zijn vaak aangesloten bij een platenmaatschappij, die hun muziek promoot en verkoopt. Wereldwijd zijn er drie grote platenlabels: Sony BMG, Warner Music Group en Universal Music Group. Tot en met 2012 was EMI de vierde grote platenmaatschappij, maar EMI werd verkocht aan Sony en Universal.
Daarnaast zijn er nog honderden kleinere platenlabels. Vaak kunnen muzikanten bij deze labels een grotere eigen inbreng.

Sinds de komst van het internet heeft de muziekindustrie het moeilijk. Dat komt grotendeels door het grote illegale aanbod. Het werd steeds makkelijker om muziek illegaal te downloaden, via websites als The Pirate Bay. Om dit te bestrijden, werden dit soort websites verboden. Toch is het nog steeds mogelijk om muziek illegaal te downloaden. Daarom worden ook legale alternatieven aangeboden:
- online muziekwinkels, waar je legaal muziek kan aanschaffen, zoals iTunes. (Inmiddels heeft Apple ook aangekonigd te stoppen met iTunes)
- streaming media, waar je legaal muziek kan beluisteren, zoals Spotify. Met een abonnement kun je eindeloos muziek beluisteren, zonder dat je eigenaar wordt van de muziek.
Deze vormen worden steeds populairder. Volgens de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) komt nu 30% van de inkomsten uit digitale bronnen. Hierdoor slaagt de muziekindustrie erin om voor het eerst in vijftien jaar weer te groeien.

Een podcast is een geluidsfragment waarop veelal iets wordt verteld of voorgelezen. Via internet of smartphone kunnen podcasts worden beluisterd.

Auteursrecht

In België en Nederland is het zo geregeld dat nieuwe creaties van muzikanten automatisch onder het auteursrecht vallen. Zonder dit auteursrecht zou iedereen de muziek zomaar mogen kopiëren of namaken.
De meeste muzikanten zijn aangesloten bij een organisatie die dat auteursrecht voor hen beheert. In Nederland is dat Buma/Stemra, in België SABAM. Deze organisaties controleren waar en wanneer hun muziek wordt gebruikt en int vergoedingen voor het gebruik van die muziek.

Dossier:

Muziekindustrie

Laatste wijziging: 5 juni 2019
Dossier Thema: Muziek

Gerelateerde dossiers