Mobiele telefoon

Pokemon Go ROTTERDAM - Mobiele telefoons in een KPN-winkel in het centrum van Rotterdam. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Bijna niemand kan meer zonder zijn mobiele telefoon. Het is een medium dat zowat alles kan.

Een mobiele telefoon heet ook wel smartphone. Naast standaardtoepassingen zoals fotograferen en filmen ondersteunen smartphones allerlei andere toepassingen (apps of applicaties). Deze apps maken je mobiele telefoon multifunctioneel. De apps voor Facebook en Google Maps zijn het populairst. Voor de iPhone zijn inmiddels 3.000.000 apps beschikbaar. Een ander belangrijk voordeel van smartphones is de ondersteuning van internet via het 3G- en 4G-netwerk (derde en vierde generatie netwerk voor mobiele telefoons).

Volgens een onderzoek van GFK heeft 80% van de Nederlanders een smartphone. Van de jongeren tussen 13 en 19 jaar is zelfs 96% in het bezit van een smartphone. Dertig procent begint de dag met hun telefoon, meestal om hun e-mail te bekijken. Bijna de helft eindigt hun dag ermee, zowel doordeweeks als in het weekend.

Mobiele telefoons worden gezien als het zevende massamedium. Het gaat niet ten koste van andere mediavormen (print, opname, film, radio, televisie en internet), maar is een aanvulling.

Door online bel- en berichtendiensten verliezen telecombedrijven een groot deel van hun inkomsten. Om dit te compenseren, wilden ze geld vragen voor het gebruik van deze diensten. De invoering van netneutraliteit maakt dit nu onmogelijk.

Augmented reality

Een toepassing die vooral geschikt is voor de smartphone en tablet en waarbij er digitale informatie aan de gewone wereld wordt toegevoegd, zoals spelelementen of informatie over waar je bent. Het wordt ook wel toegevoegde realiteit genoemd. Een goed voorbeeld daarvan is Pokémon Go, een rage in de zomer van 2016. Zie meer over augmented reality in het dossier Virtual reality.

Dossier:

Mobiele telefoon

Laatste wijziging: 13 november 2020
Dossier Thema: Communicatie