Michael Jackson (1958-2009)

GEEN CAPTION epa01727503 (FILES) US pop star Michael Jackson arrives at a press conference at the O2 Arena, 05 March 2009, in London, Britain. According to media reports on 12 May 2009 a music promoter plans to sue to block Michael Jackson from performing a series of concerts at the O2 arena in London this year, claiming that a prior contract signed by the 'king of pop' prevents him from giving a concert until July 2010.  EPA/STR

Diverse keren werd muzieklegende Michael Jackson beschuldigd van seksueel misbruik. Nu, 10 jaar na zijn dood, verschijnt er een vernietigende documentaire die de ‘King of Pop’ op zijn voetstuk doet wankelen.

In februari 2019 verscheen de documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen Jackson beschuldigen van seksueel misbruik. Het tweetal zou in hun tienerjaren met Jackson bevriend zijn geraakt en jarenlang door hem misbruikt zijn.

In 2003 werd er al eens een inval gedaan bij zijn landgoed. Neverland. Er volgde een rechtszaak naar aanleiding van meldingen over misbruik van een dertienjarige jongen, maar in 2005 werd de popster vrijgesproken van veertien aanklachten tegen hem.

#metoo

Ondanks eerdere telastleggingen lijkt de impact van de beschuldigingen deze keer groter. De tijden zijn veranderd: in het huidige #MeToo-tijdperk zijn we ons meer bewust van de gevolgen van misbruik van macht en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Muzieklegende

De popgeschiedenis heeft veel beroemdheden voortgebracht, maar behalve Elvis Presley en The Beatles is er geen artiest zo belangrijk geweest als Michael Jackson. Niet alleen verkocht hij de afgelopen veertig jaar buitensporig veel platen (meer dan 750 miljoen), hij leverde ook een onmogelijk te overschatten bijdrage aan de ontwikkeling van de popmuziek in de jaren tachtig. Zelfs na zijn dood brengt Michael Jackson nog veel op. De verkoop van een groot deel van zijn eigendommen bracht meer dan 200 miljoen dollar op. Ook betaalde Sony de erfgenamen van Jackson 250 miljoen dollar voor de rechten van zijn liedjes.

Na zijn baanbrekende muziek en videoclips in de jaren tachtig kwam Michael Jackson vaker in de publiciteit met privézaken dan met zijn werk.

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009 aan een hartstilstand veroorzaakt door een overdosis propofol. Zijn arts Conrad Murray werd veroordeeld voor doodslag. Volgens de jury heeft Murray de fatale dosis toegediend.

Michael laat drie kinderen achter: Michael Joseph Jackson jr. (ook Prince genoemd), Paris-Michael Katherine Jackson en Prince Michael Jackson II (Blanket).

Dossier:

Michael Jackson (1958-2009)

Laatste wijziging: 2 oktober 2019
Dossier Thema: Muziek
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers