Mensensmokkel

NLD-20020620-RIJSWIJK: Sluiproutes illegale immigranten naar Europa. ANP INFOGRAFIEK JEROEN LUIZINK EN ROB TACONIS epa00805996 Eighty two illegal immigrants arrive in a small boat at San Sebastian in La Gomera port, Canary islands, Spain, on Thursday 31 August 2006. The immigrants were moved from there to Tenerife island.  EPA/CARLOS FERNANDEZ

Mensensmokkel is het mensen op een illegale manier een land in te helpen komen en/of verblijven. Vaak gebeurt dit in ruil voor een grote geldsom.

Er is een verschil tussen mensensmokkel en mensenhandel. Bij mensenhandel worden mensen buiten hun wil om overgebracht naar een andere plaats om er vervolgens onder dwang te werken. Vaak is er sprake van seksuele uitbuiting of slavernij.

Mensensmokkel gebeurt op vraag van mensen, zoals vluchtelingen of asielzoekers. Wel wordt dit vaak gedaan door mensenhandelaren of zelfs door de georganiseerde misdaad.

Zowel mensenhandel als mensensmokkel is strafbaar.

Vluchtelingencrisis

Door de aanhoudende oorlog in Syrië en de terreurdaden van IS in Irak, slaan veel mensen op de vlucht. Zij willen graag het veilige Europa bereiken. Dat doen ze vaak met gevaar voor eigen leven.

Veel mensensmokkelaars proberen daar een slaatje uit te slaan. Zij proberen, in ruil voor vaak duizenden euro’s, de vluchtelingen de grens over te krijgen.

Dossier:

Mensensmokkel

Laatste wijziging: 16 juni 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij