Marokko

IMF09 - 19980710 - CASABLANCA, MOROCCO : (FILES) Photo taken 10 July 1998 of the Hassan II mosque in Casablanca, named after the sovereign who ordered it's construction. King Hassan II died on Friday 23 July, 1999 after a heart attack official television said. EPA PHOTO AFP FILES/ABDELHAK SENNA/sb/ac Landschap Marokko.

Het Koninkrijk Marokko ligt in het noorden van Afrika en heeft Rabat als hoofdstad. Het land grenst aan Algerije en de (betwiste) Westelijke Sahara. Het behoort samen met Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië tot de zogenaamde Maghreb-landen.

De oppervlakte bedraagt 446.550 km². Marokko zelf hanteert het cijfer van 710.850 km², namelijk inclusief het omstreden gebied van de Westelijke Sahara. Het gebied werd in 1975 door Marokko ingelijfd.

Voorheen was het een Spaanse kolonie. De Westelijke Sahara riep in 1976, gesteund door Algerije, de onafhankelijkheid uit. Toch wordt het gebied bestuurd door Marokko. Slechts één vijfde van de oppervlakte is in handen van het bevrijdingsleger Polisario. Marokko telt in 2012 naar schatting 32,3 miljoen inwoners, die voor 99% Islamitisch zijn. Marokko kent twee officiële talen: Arabisch en Berbers. Daarnaast wordt vaak Frans en zelfs Spaans gesproken.

Marokko is een parlementaire, constitutionele monarchie (een koninkrijk met een grondwet en een gekozen parlement). Het parlement is een tweekamerstelsel. De Kamer van Volksvertegenwoordigers (325 leden) wordt in algemene verkiezingen gekozen en kent een zittingsduur van 3 jaar. Elke 3 jaar wordt van deze Kamer een derde deel van de leden vervangen. De Kamer van Adviseurs (270 leden) wordt in indirecte verkiezingen gekozen met een zittingsduur van 9 jaar. Sinds 1999 is koning Mohammed VI aan de macht. Hij is de machtigste figuur in de Marokkaanse politiek. Hij heeft veel rechten en bevoegdheden. Zo benoemt hij de ministers en mag hij verdragen afsluiten met andere landen. Sinds de troonsbestijging van koning Mohammed VI zijn er veel hervormingen doorgevoerd. De economie groeit en de mensenrechten zijn er erg verbeterd.

De grondwet is, naar aanleiding van de Arabische revolutie, in juli 2011 aangepast, zodat een deel van de macht van de koning nu bij het parlement ligt. In november 2011 waren er vervroegde verkiezingen. De nieuwe grondwet bepaalt dat de koning een premier moet aanwijzen uit de partij met de meeste stemmen. Hierdoor is de huidige eerste minister voor het eerst van de islamistische partij Parti Justice et Développement (PJD). De Marokkaanse economie groeit al jaren maar de werkloosheid blijft groot. Meer dan de helft van de schoolverlaters vindt geen baan. Eén op de vijf Marokkanen leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vluchten nog steeds veel Marokkanen naar Europa.

Dossier:

Marokko

Laatste wijziging: 10 februari 2020
Dossier Thema: Landen en Volken