Malaria en knokkelkoorts

Malaria mug. ANP-Foto  /Malaria mug. ANP-Foto 05.10.1988 epa01301135 Brazilians are treated at a mobile hospital installed by the Brazilian Air Force on 31 March 2008 in Barra de Tijuca district in Rio de Janeiro, Brazil, where the population affected by dengue Hemorragic Fever (DHF) epidemic are treated. Alone 2008, 54 people have died and another 50,000 have caught the disease.  EPA/ANTONIO LACERDA

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet. Een parasiet is een ééncellig organisme en niet hetzelfde als een bacterie of virus. 

De parasiet wordt door een malariamug van een patiënt met malaria op gezonde mensen overgebracht. Malaria zorgt voor ‘griepachtige’ verschijnselen. Malaria is één van de voornaamste doodsoorzaken in de armste landen van Afrika. Elke minuut sterft een kind aan malaria. Met een eenvoudig muskietennet en geneesmiddelen kan deze ziekte worden bestreden. De ouders zijn echter te arm om de muskietennetten te kopen. De meeste slachtoffers leven in moeilijke en onhygiënische omstandigheden.

De malariamug weelt tierig in de buurt van stilstaand water. De malariaparasieten, die na een steek van een vrouwelijke malariamug (Anopheles) in het bloed komen, zorgt voor veel slachtoffers. Er zijn zo'n 380 soorten Anopheles muskieten, daarvan kunnen er 60 de malariaparasiet overbrengen.

Jaarlijks overlijden 400.000 mensen door malaria. Het aantal sterfgevallen daalde de afgelopen jaren (2000 -2015) door betere preventie als: het gebruik van geïmpgregneerde muskietennetten en het sprayen binnenshuis.  

Knokkelkoorts

Een andere mug, de tijgermug, brengt de virusziekte dengue, of knokkelkoorts, over. Deze ziekte kost zo'n 200.000 mensen per jaar het leven.

Behandeling en bestrijding

Malaria kan behandeld worden met medicijnen. Hoe vroeger wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel. Toch sterven nog zoveel mensen aan malaria, doordat er te laat wordt behandeld of ze geen toegang hebben tot malariapillen.
Wetenschappers zijn druk op zoek naar manieren om de malariamug te bestrijden. Helaas is dat nog niet mogelijk.

Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te behandelen. Als je knokkelkoorts hebt, moet je uitzieken. Als je een ernstige vorm hebt, moet je worden opgenomen in het ziekenhuis.

Dossier:

Malaria en knokkelkoorts

Laatste wijziging: 26 november 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers