Maffia en georganiseerde misdaad

PAL01-20010221-PALERMO (ITALY)-An italian policeman holds a sheet with a picture of the escaped alleged mafia boss Bernardo Provenzano at Pontedera, in the region of Tuscany (north of Italy) Wednesday 21 February 2001. Last night Italian police arrested Vincenzo Virga, another alleged mafia boss in Trapani (Sicily, south of Italy) . EPA PHOTO ANSA PHOTO /FRANCO SILVI

De maffia is een verzamelnaam voor in het begin van de 19e eeuw op West-Sicilië, ontstane geheime, netwerkachtige organisaties, die op gewelddadige wijze opereren. Degenen die erbij betrokken zijn, heten maffiosi.

Van de maffia als één enkel organisatorisch geheel, met één centrale leiding, is nauwelijks sprake geweest. De netwerken van lokale organisaties controleerden ieder één bepaald territorium en stonden met elkaar op allerlei manieren in contact: door samenwerking bij transporten van gestolen vee over verschillende territoria; op veemarkten; bij migratie van landarbeiders gedurende de oogsttijd; via advocaten in de stad. Zij bestreden elkaar ook als rivalen op leven en dood. In de 20ste eeuw is ook in de Verenigde Staten een maffia ontstaan; waarschijnlijk hebben de maffiosi onder de Siciliaanse immigranten (omstreeks 1900) hiertoe bijgedragen.

De groepen werken strikt in het geheim en zijn georganiseerd op paramilitaire basis. De grootste eenheid is de familie, te vergelijken met een divisie van het leger. De 'boss' van een familie heeft verschillende luitenants onder zich, die op hun beurt groepen soldaten onder zich hebben. Voorwaarde voor lidmaatschap is Italiaanse afkomst, maar de familie verzekert zich bovendien van de medewerking van niet-Italianen, die het eigenlijke werk doen. Zowel in Italië als in de Verenigde Staten hebben tot nu toe van regeringszijde ondernomen pogingen ter bestrijding van de maffia weinig succes gehad. Tegenwoordig vindt men over de hele wereld groepen criminelen die zich bezighouden met georganiseerde misdaad zoals wapenhandel, drugshandel, vrouwenhandel en mensensmokkel.

Matchfixing

Ook de sportwereld is niet vrij van de georganiseerde misdaad. Vooral in het betaald voetbal wordt er gesproken over wedstrijdvervalsing of matchfixing, waarbij het resultaat van een wedstrijd wordt beïnvloed door een speler of scheidsrechter. 

Mocro Maffia

Deze naam refereert naar een groep criminelen, velen van Marokkaanse afkomst, binnen de Amsterdamse onderwereld. 

Dossier:

Maffia en georganiseerde misdaad

Laatste wijziging: 15 juli 2019
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers