Koningshuis (Nederland)

2017-07-07 15:19:58 WARMOND - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsessen Ariane, Alexia en Amalia tijdens de fotosessie van de koning en zijn gezin bij de Kagerplassen. ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen de begrippen Koninklijke Familie en Koninklijk Huis.

Koninklijk Huis

Het lidmaatschap van het Koninklijk Huis is in de Wet Lidmaatschap Koninklijke Huis uit 2002 geregeld. Leden van het Koninklijk Huis zijn het staatshoofd, het afgetreden staatshoofd en zij, die tot in de tweede graad verwant zijn aan de Koning. Tot 2002 waren ook zij die in de derde graad verwant waren, lid van het Huis. Deze leden hebben op grond van de wet uit 2002 hun lidmaatschap behouden. De echtgenoten van de leden van het Koninklijk Huis zijn ook lid van het Koninklijk Huis.

De Koning is het hoofd van het Huis. Het Koninklijk Huis bestaat nu uit prinses Beatrix, haar zonen koning Willem-Alexander en prins Constantijn, hun echtgenotes en kinderen, de jongere zuster van de Koningin, Prinses Margriet en haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven en hun vier zonen en schoondochters.

Koninklijke Familie

Tot de Koninklijke Familie behoren naast de hiervoor genoemde personen Prinses Mabel en de Prinsessen Irene en Christina met hun (aangetrouwde) kinderen.

Ongeluk prins Friso

Bij een skiongeluk op 17 februari 2012 is prins Friso ernstig gewond geraakt. Hij lag sindsdien in coma en overleed op 12 augustus 2013 aan complicaties als gevolg van de hersenbeschadiging die hij opliep na zijn skiongeluk. Hij werd 44 jaar.

Bron: www.koninklijkhuis.nl

Dossier:

Koningshuis (Nederland)

Laatste wijziging: 9 december 2019
Dossier Thema: Nederland