Koning Willem-Alexander

DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Maxima poseren maandag met hun kinderen prinses Amalia (L), prinses Alexia (R) en prinses Ariane (M) op het strand bij het natuurgebied Meijendel in Wassenaar. ANP ROYAL IMAGES FRANK VAN BEEK

Koning Willem-Alexander wordt dit jaar 52. Hij is bijna vijf jaar koning. Op 30 april 2013 nam hij de troon over van toen nog koningin Beatrix.

Willem-Alexander is de oudste zoon van prinses Beatrix en prins Claus (overleden op 6 oktober 2002). Als kroonprins droeg hij de titel Prins van Oranje. Hij is getrouwd met koningin Máxima en zij hebben drie dochters: prinses Catharina-Amalia (2003), prinses Alexia (2005) en prinses Ariane (2007). Ze wonen in Villa Eikenhorst op het landgoed de Horsten in Wassenaar.

Koning Willem Alexander werd geboren in 1967 en heeft nog twee jongere broers: prins Friso (1968-2013) en prins Constantijn (1969).

2009 was op verschillende manieren een slecht jaar voor het Koninklijk Huis. Na de ramp tijdens Koninginnedag kon het koningshuis op veel sympathie rekenen. Daar is nu nog weinig van te merken. Er kwam veel kritiek nadat allerlei schandalen aan het licht kwamen. Tijdens de economische crisis bleek dat de inkomens van onder andere koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn gestegen. Daarnaast waren er ook problemen met het buitenverblijf in Mozambique. De deelname van Willem-Alexander en Máxima aan dit project stuitte op veel kritiek. Men vond het ongepast dat zo'n luxe vakantiehuis in een arm land als Mozambique werd gebouwd. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben besloten het gebouw te verkopen nadat het af is.

Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix bekend dat ze op 30 april afstand zou doen van de troon. Ze werd opgevolgd door haar zoon prins Willem-Alexander, nu koning. 

Dossier:

Koning Willem-Alexander

Laatste wijziging: 2 januari 2020
Dossier Thema: Nederland