Klimaatverandering

2018-09-12 09:52:20 DEN HAAG - Scholieren staken, in navolging van het Zweedse meisje Greta, voor het gebouw van de Tweede Kamer. Ze vragen met deze spijbelstaking aandacht voor het klimaat. ANP BART MAAT 2017-07-14 13:54:47 A screengrab made on July 14, 2017 from a video released by the British Antarctic Survey shows the rift in the Larsen C Ice Shelf, on the Antartic Peninsula, in February 2017.Observations from February 2017 show the growing crack in the ice shelf which suggests that an iceberg with an area of more than 5,000 km² is likely to calve soon. / AFP PHOTO / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / STRINGER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT 'AFP PHOTO / BRITISH ANTARCTIC SURVEY' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO RESALE

De mens beïnvloedt het klimaat. Hoe is moeilijk te voorspellen, maar de gevolgen zijn nu al zichtbaar: overstromingen, droogte,... 

Klimaat is een ander woord voor het gemiddelde weer op aarde. Over een periode van tientallen jaren nemen meteorologen op dezelfde plaats op aarde het gemiddelde van temperatuur, vochtigheidsgraad, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag. Op deze manier wordt duidelijk hoe het klimaat zich over een langere periode ontwikkelt. De mens beïnvloedt dat klimaat. De exacte gevolgen van wereldwijde klimaatveranderingen zijn moeilijk te voorspellen. Duidelijk is dat het natuurlijke evenwicht verstoord is, waardoor oogsten kunnen mislukken en een tekort aan drinkwater kan ontstaan.

Klimaattop

De Verenigde Naties hebben in 1992 een internationaal klimaatverdrag (United Nations Framework Convention on Climate Change of UNFCCC) opgesteld. Het doel van het verdrag is om klimaatverandering en verdere opwarming van de aarde tegen te gaan door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Broeikasgassen zijn gassen met drie of meer atomen (zoals koolstofdioxide CO2, water H20 en ozon O3) die bijdragen aan het verhogen van het temperatuur van de aarde, het broeikaseffect. Het verdrag trad op 21 maart 1994 in werking en is tot nu toe door 194 landen bekrachtigd. Jaarlijks komen al deze landen samen om de voortgang te bespreken in de Conference of Parties (COP).

In 2015 vond de 21e editie van deze COP bijeen in Parijs. Tijdens deze klimaattop is er door zeker 160 landen het Akkoord van Parijs getekend. Een internationaal VN-document, bedoeld om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.

Klimaatwet

Op dit moment werken zeven politieke partijen in de Tweede Kamer aan de zogenoemde Klimaatwet. Het wetsvoorstel legt vast met hoeveel Nederland de CO2-uitstoot terugdringt in 2030 en 2050. Een Klimaatwet geeft iedereen (burgers en bedrijven) zekerheid over de weg die Nederland inslaat. De gesprekken over het Klimaatakkoord moeten leiden tot concrete maatregelen waarmee Nederland het doel om de C02-uitstoot in 2030 vrijwel te halveren, waarmaakt.

Bron: Klimaatakkoord.nl

Dossier:

Klimaatverandering

Laatste wijziging: 11 november 2020
Dossier Thema: Natuur en Milieu