Kernwapens

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Massavernietigingswapens, ook wel niet-conventionele wapens genoemd, zijn bedoeld om in één keer zeer veel mensen te doden. Binnen de Nederlandse krijgsmacht staan ze ook wel bekend als NBC-wapens ofwel Nucleaire, Biologische of Chemische wapens.

De massavernietigingswapens worden over het algemeen in drie categorieën onderverdeeld:
- nucleaire
wapens - zoals kernwapens
- biologische
wapens - virussen, bacteriën en schimmels
- chemische
wapens - zoals zenuwgassen en mosterdgas
Door de enorme consequenties die het gebruik van deze wapens heeft worden ze zelden gebruikt. In de praktijk blijken ze vaker een dreigingmiddel dan een feitelijk wapen.

Er zijn twee soorten nucleaire wapens:
- A-bom - gebruik makend van een kernsplijting van uranium of plutonium
- H-bom - gebruik maken van kernfusie, aan de hand van waterstof

Wereldoorlog II

De Verenigde Staten was tijdens de Tweede Wereldoorlog druk bezig met het ontwikkelen van een atoombom. In 1945 slaagden ze daarin. In hetzelfde jaar werden de bommen nog gebruikt. Op 6 augustus 1945 in de Japanse stad Hiroshima, drie dagen later in Nagasaki. In Hiroshima kostte de bom direct aan 78.000 mensen het leven. Door de radioactieve straling die daarbij vrijkwam, vielen nog eens meer dan 60.000 doden. In Nagasaki vielen 27.000 doden direct en meer dan 40.000 achteraf.

Hierna gaf Japan zich over. Hiermee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Koude oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog gingen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zich verder bewapenen. Er ontstond een heuse wapenwedloop.

Non-proliferatieverdrag

Om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan is het Non-proliferatieverdrag (de Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation) opgericht. Het verdrag beperkt het kernwapenbezit. Het is ondertekend door 189 landen. Vijf landen nemen er niet aan deel: India, Pakistan, Noord-Korea, Israël en Zuid-Sudan. Er waren vijf landen die wel nog beschikking mogen hebben over kernwapens: de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, China en Frankrijk.

Dossier:

Kernwapens

Laatste wijziging: 18 augustus 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij