Jemen

Leden van het Jemenitiscshe leger groeten anti-Houthi demonstranten.  EPA/ABDUL-RAHMAN HWAIS De kaart van Jemen, op het Arabische schiereiland.

Jemen wordt geplaagd door meerdere langdurige conflicten. Sinds 2014 laaide de spanningen tussen de regering en de Houthi-rebellen in het noorden weer op.

De republiek Jemen ligt in het Midden-Oosten op het Arabisch Schiereiland. Het grenst in het zuiden aan de Arabische Zee, in het westen aan de Rode Zee, in het Noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman.
De oppervlakte van Jemen is 527.969km2. Het land is daarmee ongeveer zestien keer groter dan Nederland. Jemen telt ongeveer 26 miljoen inwoners, waarvan 99% moslim is. 65% van de moslims is soennitisch, 35% sjiitisch.
Aan het hoofd van de republiek staat de president. Vanaf 1990 tot 2012 was dat Ali Abdullah Saleh. Hij is afgetreden na de protesten tijdens de Arabische lente. Hij werd opgevolgd door Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi.

Jemen ontstond in 1990, nadat Noord- en Zuid-Jemen zich herenigden. Toch bleven er spanningen bestaan. Grofweg is er sprake van drie conflicten:

Noord vs. Zuid

Na de samenvoeging, kwam de macht met name bij het noorden te liggen. Daar heeft het zuiden geen vrede mee. In 1994 probeerde het zuiden daarom weer onafhankelijk te worden. Deze opstand mislukte. In 2008 probeerden ze dit nogmaals, omdat het zuiden zich nog steeds gediscrimineerd voelden. Ook deze opstand mislukte, maar de onvrede bleef. Sinds 2015 woedt er weer een verwoestende burgeroorlog, die nog steeds voortduurt. De overheid, gesteund door een internationale Arabische coalitie, strijdt tegen Houthi-rebellen. 

Al Qaida

In Jemen zit een van de meest actieve takken van al Qaida: al Qaida op het Arabisch schiereiland (AQAP). Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot de Jemenitische regering om mee te werken met de war on terror. Ze waren bang dat de Verenigde Staten het land anders zouden binnenvallen.

De regering vs. de Houthi-rebellen

Jemen is voor meer dan de helft soennitisch. Dat zorgt voor spanningen met de sjiitische minderheid die hoofdzakelijk in het noorden leven. In 2004 kwamen de sjiitische Houthi’s (een van de vele stammen in Jemen) in opstand tegen de regering, omdat ze die te pro-Amerikaans vinden. Tot vandaag is deze opstand al zes keer opnieuw opgelaaid.

Dossier:

Jemen

Laatste wijziging: 17 april 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers