Islam

Den Haag 27122000 - De moskee in de Wagenstraat puilde woensdagochtend uit tijdens de afsluitende gebedsdienst van de ramadan. Ook de binnenplaats werd daarom gebruikt als gebedsruimte. ANPFoto Robert Vos ILLUSTRATIE - Islamitische juf. ANP XTRA ROOS KOOLE

De islam is met 1,8 miljard moslims de op één na grootste godsdienst ter wereld. Bovendien is het de snelst groeiende godsdienst. In Nederland leven er ongeveer 914.000 moslims (5,5%); in België ongeveer 638.000 (6%). In 2030 is dat naar verwachting gegroeid naar 1.356.000 - 7,8% in NL; in België 1.149.000 - 10,2%. 

De islam ontstond ongeveer 1400 jaar geleden op het Arabisch schiereiland. Profeet Mohammed werd in 570 n.C. geboren in de Arabische stad Mekka. Toen hij veertig jaar was, kreeg hij een openbaring. Hij kreeg de opdracht om over God (Allah) te vertellen. Zijn leven en uitspraken zijn vastgelegd in de Hadith, één van de belangrijkste islamitische geschriften. Het belangrijkste heilige boek is de Koran, het woord van God. De Koran en de Hadith vormen samen de basis van de islam.

Elke gelovige moslim moet voldoen aan de vijf pilaren van de islam:

1. Shahada
De shahada is de geloofsbelijdenis die elke moslim uitgesproken moet hebben. Hiermee erken je Allah als enige God en
Mohammed als zijn profeet.

2. Salaat
De salaat is het gebed. Er wordt vijf keer per dag gebeden: voor zonsopgang, tijdens het midden van de dag, in de namiddag, in de avond en 's nachts. Daarnaast zijn er nog andere gebeden, zoals het vrijdaggebed en het feestgebed.

3. Zakaat
De zakaat (armenbelasting) houdt in dat je als moslim aalmoezen geeft aan armen.

4. Sawm
Sawm is het vasten. Jaarlijks vasten de moslims
tijdens de maand Ramadan (negende maand van de islamtische kalender). Dan onthouden ze zich tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, seks, roken en kwaadspreken.

5. Hadj.
De hadj ten slotte is de bedevaart naar Mekka. Elke gezonde moslim, die over voldoende geld beschikt, moet ten minste eenmaal in zijn leven op bedevaart.

De islam kent verschillende stromingen. De twee belangrijkste zijn het soennisme en het sjiisme. 87-90% van alle moslims zijn Soennieten, 10-13% sjiieten. Na de dood van Mohammed raakten de moslims het niet eens over de opvolging van de profeet. Soennieten zijn volgelingen van de kaliefen. Sjiieten volgen Mohammeds neef en schoonzoon Ali.

Bron cijfermateriaal: The future of the global muslim population 

Dossier:

Islam

Laatste wijziging: 11 mei 2020
Dossier Thema: Religie