Irak

epa00889296 Ousted Iraqi President Saddam Hussein packs his pen while listening to the prosecution during the 'Anfal' genocide trial in Baghdad on December 20, 2006.  EPA/NIKOLA SOLIC/POOL epa03021032 Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki (R) and Iraqi President Jalal Talabani (L) salute during the playing of the Iraqi and U.S. National Anthems during a special ceremony at Camp Victory, one of the last American bases in the country where the U.S. military footprint is swiftly shrinking, in Baghdad, Iraq, 01 December 2011. U.S. Vice President Joe Biden thanked U.S. and Iraqi troops for sacrifices that he said allowed for the end of the nearly nine-year-long war, even as attacks around the country killed 20 people, underscoring the security challenges Iraq still faces.  EPA/Khalid Mohammed/POOL

Tien jaar geleden vielen de Amerikanen Irak binnen. Sindsdien brak er een sektarische strijd uit tussen sjiieten en soennieten. Ook op economisch vlak blijft Irak achter met 15% werkloosheid. Bovendien is water en elektriciteit er nog steeds niet altijd beschikbaar.

Irak ligt in West-Azië en grenst in het zuiden aan Koeweit en Saoedi-Arabië, in het westen aan Jordanië en Syrië, in het noorden aan Turkije en in het oosten aan Iran. De hoofdstad is Bagdad. Het totale aantal inwoners bedraagt 31.858.481. Het landoppervlak is 438.317 km². De munteenheid is de dinar. 75% van de Iraakse bevolking is Arabier en 15% is Koerdisch. De overige 10% zijn met name Turkmenen en Syrische christenen. Het merendeel van de bevolking (97%) is moslim. Een derde van de moslims is soennitisch, twee derde is sjiitisch. De overige 3% is christen.

Op 7 maart 2010 werden in Irak parlementsverkiezingen gehouden. In november 2010 werd een regering met alle grote partijen gevormd: kabinet-Maliki II. De huidige president is Jalal Talabani.

Irakoorlog (2003-2011)

De VS vielen op 20 maart 2003 met steun van Groot-Brittannië Irak binnen. Het land zou een bedreiging zijn voor de wereldvrede door de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens. Begin 2004 bleek grote twijfel te zijn over de aanwezigheid van deze wapens in Irak en dus over de noodzaak van de inval.

Officieel duurde de Irakoorlog anderhalve maand, van 20 maart tot 1 mei 2003. Daarna bleven militairen aanwezig in het land om het land weer op te bouwen. Pas op 17 december 2011 zijn de laatste Amerikaanse soldaten uit Irak teruggetrokken.

Sinds de val van Hoessein zijn er regelmatig opstanden en aanslagen in het land. In het begin was deze oproer vooral gericht tegen de bezetter, maar later ook tegen elkaar.

2011-heden

Na de terugtrekking van de laatste Amerikanen is het sektarisch geweld verder opgelaaid in Irak. Met name Soennieten plegen aanslagen op de Sjiitische meerderheid. Deze aanslagen hebben geleid tot een burgeroorlog. Volgens de Verenigde Naties kwamen in 2013 7818 burgers en 1050 strijders om het leven. 2013 was een van de bloedigste jaren.

Terroristische organisaties, zoals al-Qaida en het daaraan gelieerde ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië, nu vaak IS genoemd), wakkeren het sektarisch geweld nog meer aan. Zij strijden voor een Soennitische staat over de landsgrenzen heen. In januari 2014 kregen ze de Iraakse steden Fallujah en Ramadi in handen. In juni 2014 kregen ze de steden Mosul, Baiji en Tikrit in handen. Nu rukken ze op naar Bagdad.

Aanslag Bagdad

Op 2 juli werd de Iraakse hoofdstad Bagdad getroffen door een aanslag. Een autobom werd tot ontploffing gebracht in een drukbezocht winkelgebied. De terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. 

Bron cijfers: CIA World Factbook

Dossier:

Irak

Laatste wijziging: 4 september 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers