Internet

internet of things GEEN CAPTION

Nepnieuws, trollen en bots: je hoort deze termen steeds vaker. De verzonnen berichten op internet en sociale media zorgen regelmatig voor ophef. Ze zouden zelfs verkiezingen hebben beïnvloed.

Het internet is een groot, over de hele aarde verspreid, netwerk van computers. Ze zijn met elkaar verbonden door telefoonlijnen, glasvezelkabels en satellieten. Over dit netwerk wordt informatie uitgewisseld, dat voor iedereen toegankelijk is.

De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET. Dit militair netwerk werd in 1969 ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het bood de mogelijkheid om op een veilige manier informatie uit te wisselen. Toen 20 jaar later door het einde van de Koude Oorlog de nucleaire dreiging wegviel, kwam het ARPANET vrij en konden andere instellingen zich bij dit netwerk aansluiten. Wetenschappelijke instituten, universiteiten en later ook het grote publiek maakten gebruik van dit netwerk.

Intussen telt de wereld meer dan een miljard surfers. Internet maakt deel uit van het dagelijkse leven. Je kan er informatie opzoeken, met elkaar communiceren, handel drijven.

Internet der dingen

Het internet der dingen, of 'the internet of things', gaat over het aansluiten van apparaten op het internet. Denk hierbij aan een slimme meter, maar ook de oven of de koelkast. Dit neemt zo'n vlucht dat binnenkort meer apparaten dan mensen gebruik maken van het internet.

Safer Internet Day

Elke eerste dinsdag van februari is het Safer Internet Day. In 2020 is dat op 4 februari. Het doel van deze jaarlijks terugkerende dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor veilig internetgebruik door jongeren.

Dossier:

Internet

Laatste wijziging: 19 oktober 2020
Dossier Thema: Communicatie