Infectieziekten en vaccinaties

Zika-virus NLD-20010810-ZEVENBERGEN: De organisatie van de grootschalige vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte in Zevenbergen en Klundert verloopt voorspoedig. Er is maandag voldoende vaccin beschikbaar om iedereen onder de negentien jaar in te enten. ANP FOTO ROBERT VOS

Een infectie of infectieziekte ontstaat als ziekteverwekkende micro-organismen het lichaam binnendringen en zich gaan vermenigvuldigen.

De infectie kan pijn, zwelling, koorts en/of een algemeen ziektegevoel veroorzaken. De verschijnselen kunnen mild tot heftig zijn, maar sommige virale infectieziekten verlopen zonder symptomen. Infecties en infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Deze micro-organismen zijn meestal alleen door een microscoop zichtbaar, en zij komen van nature voor op onze huid, slijmvliezen en in het maag-darmkanaal.

We kennen in de westerse wereld niet zulke grote uitbraken van besmettelijke infectieziekten als bijvoorbeeld in Afrikaanse en Aziatische landen. Natuurlijk is ons klimaat gunstiger dan dat van de derde wereld, maar ook betere hygiëne en goede gezondheidszorg spelen hierbij een rol.
Begin 2016 brak het zika-virus uit in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. In december 2019 kreeg China te maken met het besmettelijke coronavirus. Omdat de besmetting in de stad Wuhan begon, wordt het ook wel Wuhan-virus genoemd. De maanden erna werden er ook besmettingen in andere landen gevonden. Het coronavirus veroorzaakte een heftige (economische) crisis wereldwijd. Kijk in het dossier Coronavirus voor meer informatie.

Antibiotica

Soms kunnen antibiotica ingezet worden bij bacteriële zieken. Antibiotica genezen geen infectie, maar stoppen wel de groei van gevoelige bacteriën zodat de gastheer de tijd krijgt om zijn afweer te reorganiseren, de micro-organismen te doden en van zijn infectie te herstellen.

Antibiotica werken niet bij virale infecties. Hiervoor worden soms virusremmende of -dodende middelen ingezet. Helaas bestaan er slechts een beperkt aantal virusdodende geneesmiddelen, waarmee wordt aangetoond dat het belangrijk is bepaalde ziekten te voorkomen door vaccinatie.

Vaccinaties

Kinderen kunnen in Nederland kosteloos ingeënt worden tegen Difterie, Tetanus en Polio (DKTP), Bof, Mazelen en Rode Hond (BMR) en HIB (een bepaalde vorm van hersenvliesontsteking). Bij schimmelinfecties en infecties door parasieten worden specifieke middelen ingezet.

Ook al zijn er vaccinatieprogramma's tegen bepaalde infecties, toch zien sommigen hier bewust van af, meestal uit geloofsovertuiging. Er zijn ook ouders die denken dat een vaccinatie erger is dan de kwaal, en koortsstuipen, epilepsie of allergieën kan veroorzaken.

Lyme

In Nederland worden er jaarlijks 27.000 mensen ziek door een tekenbeet, en naar schatting worden er jaarlijks één miljoen mensen door een teek gebeten. Niet elke beet veroorzaakt de ziekte van Lyme.  

Dossier:

Infectieziekten en vaccinaties

Laatste wijziging: 12 november 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid