Hersenen

Gezocht: hersenen. De Hersenbank heeft een nijpend tekort aan hersenen voor onderzoek naar de dodelijke spierziekte multiple sclerose (MS). Vorig jaar kreeg de bank slechts de hersenen binnen van 5 overleden patienten. Te weinig om goed onderzoek te verrichten. Daarvoor zijn 15 hersenen nodig met eenzelfde aantal als controlegroep. UTRECHT - In de Universiteit Utrecht worden hersenen geprepareerd die vanaf 23 april bij science center NEMO in Amsterdam zijn te bezichtigen. De hersenen maken deel uit van de nieuwe tentoonstelling 'Reis door de geest'. Geprepareerde hersenen van katten, een varken en een aap (v.l.n.r.) worden door plastinator Henno Hendriks van de Universiteit Utrecht laten zien. ANP PHOTO KOEN VAN WEEL

Al 150 jaar onderzoeken wetenschappers ons meest complexe orgaan: de hersenen. Toch is maar gedeeltelijk bekend hoe de hersenen werken.

Je hersenen vormen samen met je ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. Deze grijze massa regelt alle belangrijke functies van ons lichaam. Je hersenen ontvangen en verwerken prikkels van de verschillende zintuigen. Daarna worden vanuit je hersenen prikkels naar je spieren gestuurd, zodat je gepast reageert op wat je zag, hoorde, voelde, proefde of rook. Ook mentale functies zoals je bewustzijn en je emoties beginnen in je hersenen. Je hersenen zijn ruwweg in te delen in de hersenstam, de kleine en de grote hersenen. De hersenstam bestuurt enkele levensbelangrijke functies zoals de ademhaling en je hartslag.

De kleine hersenen regelen hoofdzakelijk de bewegingen van het lichaam. De grote hersenen bestaan uit twee helften, hemisferen, die met elkaar verbonden zijn door de hersenbalk. Deze hersenen verwerken de sensorische prikkels en sturen prikkels naar de spieren. Ook de emotionele en cognitieve processen, zoals redeneren en onthouden, worden door de grote hersenen geregeld.

De hersenen wegen gemiddeld 1330 gram en bestaan uit 100 miljard hersencellen. Het gewicht van je brein zegt niets over je intelligentie of persoonlijkheid. Er zijn ook kleine verschillen in de hersenen van mannen en vrouwen. Mannen hebben 10% grotere hersenen, maar het is niet bewezen dat ze die ook gebruiken. Vrouwen hebben meer zenuwcellen in de hersenbalk, maar het is niet duidelijk wat voor gevolgen dat heeft. Doordat de hersenen zo belangrijk zijn, heeft het vaak grote gevolgen wanneer er iets misgaat. Naar schatting één op de vier mensen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening.

Brain Awareness Week

Jaarlijks vindt de Brain Awareness Week plaats, dit jaar van 11 tot en met 16 maart. Deze week staat in het teken van hersenen, hersenletsel en hersenonderzoek.   

Elk jaar op 11 april wordt er op Wereld Parkinson Dag aandacht besteed aan Parkinson. Een ziekte waarbij zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven.   

Dossier:

Hersenen

Laatste wijziging: 13 november 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers