Herdenking 4 en 5 mei

RHENEN - Op de Grebbeberg te Rhenen vindt donderdag de herdenkingsplechtigheid voor de sinds 1940 voor het Koninkrijk gevallen beroepsmilitairen en dienstplichtigen plaats. Mr. Pieter van Vollenhoven is aanwezig namens de Koninklijke Familie. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN WAGENINGEN - Veteranen passeren zaterdag in Wageningen op Bevrijdingsdag tijdens het defile hotel de Wereld. De stad heeft een belangrijke historische betekenis. De capitulatie is hier in 1945 in het hotel getekend. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Op 4 mei is het Dodenherdenking, op 5 mei volgt Bevrijdingsdag. Beide dagen staan in het teken van oorlog en vrijheid. Op 4 mei eren we de Nederlandse oorlogsslachtoffers, op 5 mei de vrijheid.

Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken wij Nederlandse burgers en soldaten die zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog begon, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Daarnaast is de Nationale Herdenking een eerbetoon aan de militairen en mensen uit het verzet die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden voor de vrijheid van anderen. De herdenking is ook een bemoediging voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Uiteindelijk is het van belang om ons te blijven herinneren wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Tijdens de Nationale Herdenking vormt die herinnering het uitgangspunt voor een gezamenlijke bezinning op de gebeurtenissen van vandaag.

Dit jaar zal het programma er wat anders uitzien door de coronacrisis. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam spreekt Arnon Grunberg in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit. Het publiek wordt opgeroepen de herdenking thuis via de televisie of online te volgen en niet naar de Dam te komen in verband met de geldende maatregelen. 

Thuis herdenken

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.  

In heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen. Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang mag de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen. De Nationale Herdenking is rechtstreeks op de televisie te zien op verschillende netten.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag, de dag waarop Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Op deze dag wordt stilgestaan bij de waarde van vrijheid.

Deze dag is een officiële feestdag. In heel het land worden festiviteiten, zoals bevrijdingsfestivals, georganiseerd.

Dossier:

Herdenking 4 en 5 mei

Laatste wijziging: 25 mei 2020
Dossier Thema: Geschiedenis