Guantánamo Bay

epa01218981 Hundreds of protesters demonstrate outside the US Embassy in London, Britain,11 January 2008. Amnesty International marked the sixth anniversary of US detentions at Guantanamo Bay with protests in London and around the world as part of its campaign to close the US run prison camp in Guantanamo Bay.  EPA/ANDY RAIN epa01601499 Amnesty International activists stage a protest in front of the US Consulate in Seville, southern Spain, 16 January 2009, to ask for the closing of Guantanamo coinciding with the 7th anniversary of the arrival of the first Afghan prisoners to the Guantanamo Bay detention camp in Cuba.  EPA/EDUARDO ABAD

Guantánamo Bay (ook wel Gitmo genoemd) is een marinebasis en omstreden gevangenenkamp van de Verenigde Staten aan de Guantánamobaai op Cuba.

De basis ligt aan het zuidelijke gedeelte van de baai. Formeel hoort het grondgebied van de basis tot Cuba, maar hebben de Verenigde Staten het in concessie. De geldigheid van die concessie wordt door de Cubaanse regering in twijfel getrokken.

Vanaf 2002 werd een gedeelte van de basis gebruikt om verdachte al Qaida- en Talibangevangenen vast te houden. De vermeende terroristen werden zonder recht op proces vastgehouden.

Sluiting

President Obama wil het gevangenenkamp sluiten. Dit beloofde hij al in 2009, dit is niet gebeurd. Wel sloot hij alle buitenlandse gevangenenkampen van de Amerikaanse geheime dienst CIA én maakte hij een einde aan 'ruwe' ondervragingsmethodes door Amerikaanse instanties. Onder president Trump is de sluiting van het complex van de baan. Hij wil juist weer meer gevangenen naar Cuba sturen.

Uitlevering gevangenen

Ondertussen zijn heel wat gevangenen vrijgelaten of uitgeleverd aan andere landen. Er zijn nog enkele tientallen gevangen over. De Verenigde Staten hebben ook aan België en Nederland gevraagd om gevangenen op te nemen. België heeft daar gehoor aan gegeven, maar Nederland (nog) niet. Hierdoor stond de diplomatieke relatie tussen de VS en Nederland op scherp.

Dossier:

Guantánamo Bay

Laatste wijziging: 4 april 2018
Dossier Thema: Mens en Maatschappij