Gevangeniswezen

AMSTERDAM - Luchtplaats voor de arrestanten in het cellencomplex Noordwest in Amsterdam. Hier mogen de arrestanten 2 keer per dag luchten. ANP PHOTO CYNTHIA BOLL DEN HAAG - De Gevangenpoort in Den Haag. Duimschroeven, geselpalen en een guillotine die honderden hoofden moet hebben afgehakt. Museum de Gevangenpoort aan de Haagse Hofvijver viert zijn 125e verjaardag met een tentoonstelling van opmerkelijke en gruwelijke martelwerktuigen. Vanaf dinsdag is de tentoonstelling Geboeid! te zien in het Haags Historisch Museum, dat op een steenworp afstand van de Gevangenpoort ligt. Zie verhaal bin heden. ANP PHOTO KOEN SUYK

De vrijheid van mensen kan in Nederland alleen beperkt worden als zij zich ernstig misdragen of de veiligheid in het geding is. De veiligheid van de samenleving, van andere burgers of van de betrokkene zelf.

Opsluiting of gedwongen behandeling van mensen is slechts mogelijk na tussenkomst van de rechter. De uitvoering van vrijheidsbenemende straffen is voorbehouden aan de overheid.Het gevangeniswezen verzorgt de detentie van volwassenen in de zogenoemde penitentiaire inrichtingen. Er zijn twee soorten penitentiaire inrichtingen: huizen van bewaring en gevangenissen.

Het gevangeniswezen heeft allereerst de taak de maatschappij te beveiligen tegen personen die een bedreiging vormen voor de rechtsorde. Maar daarnaast heeft het gevangeniswezen de opdracht om de ingeslotenen voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving. Het uitgangspunt daarbij is dat de ingeslotenen gaandeweg steeds meer vrijheden verdienen, terwijl zij tegelijkertijd steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Zo kunnen de ingeslotenen vanuit gesloten inrichtingen met een hoog beveiligingsniveau doorstromen naar half-open en open inrichtingen met een laag beveiligingsniveau. Aan het eind van dit traject bereidt de ingeslotene zich op terugkeer in de vrije maatschappij.

Dossier:

Gevangeniswezen

Laatste wijziging: 6 februari 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers