Geld

NLD-20040503-PIJNACKER: Een winkelier controleert de echtheid van een Euro-biljet met behulp van een speciale lamp. ANPFOTO KOEN SUYK/MODEL RELEASED DEN HAAG - De optie om te betalen met bitcoin op een website. De virtuele munt kan bij een aankoop direct tussen twee computers worden uitgewisseld, zonder transactiekosten en tussenpersonen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Geld is een betaalmiddel om bepaalde goederen of diensten te kopen. Je ruilt een hoeveelheid van dat geld tegen een dienst of voorwerp, dat een bepaalde waarde heeft.

Er is contant geld (munt- en papiergeld) en digitaal geld. Met een betaalkaart kun je dit digitale geld bij een geldautomaat inwisselen voor papiergeld. Je kunt er ook mee betalen in een winkel bij een betaalautomaat.

Er zijn diverse betaalkaarten:
- Elektronische portemonnee (Chipknip of Proton)
Je zet bij een geldautomaat geld van je betaalrekening op de kaart, waarmee je vervolgens bij betaalautomaten kunt betalen. Eind 2014 verdwijnen chipknip en proton.
- Debetkaart (Pin, Maestro of Bancontact/Mister Cash)
Je haalt geld rechtstreeks van je betaalrekening af bij een geld- of betaalautomaat. Dit is de gewone bankpas.
- Creditcard (Visa of Mastercard )
Je gebruikt de kaart bij een geld- of betaalautomaat, maar het geld wordt pas op een later moment van je betaalrekening afgehaald.

Meestal combineert een betaalkaart meerdere functies, bv. een debetkaart met een elektronische portemonnee.

Banken bedenken steeds nieuwe manieren om geld uit te wisselen. Met de komst van smartphones hebben de meeste banken een app ontwikkeld zodat je kan mobiel bankieren. Zo kun je met je smartphone gemakkelijk je saldo controleren of geld overschrijven. Sinds twee jaar kun je met Tikkie en soortgelijke apps andere mensen een betaalverzoek doen.  

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van contactloos betalen zijn: de Mastercard-token die zit ingebouwd in een ring of horloge, vingerafdruk, irisscan of stemherkenning.

Alternatieven

Naast de wettige betaalmiddelen bestaat er ook alternatief of complementair geld. Dit is geld dat niet in een bepaald land wordt gebruikt. Er bestaan regionale varianten (zoals de Noppes in Amsterdam, de Stropkes in Gent) en internationale varianten (zoals het virtuele betaalmiddel Bitcoin).

Er zijn mensen die ook rechtstreeks goederen of diensten ruilen, zonder dat er een betaalmiddel aan te pas komt. Anderen gaan ruilen, maar maken hierbij gebruik van een complementaire munt.

Jongeren en schulden

Je bent jong, je werkt of je hebt naast je school of studie een bijbaantje. Dat nieuwste mobieltje, die superhippe spijkerbroek, een weekendje stappen, het liefst wil je het allemaal. En als je geld opraakt dan leen je toch gewoon even? Maar voor je het weet heb je een torenhoge schuld opgebouwd.

Ook het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) komt tot de conclusie dat het aantal jongeren met schulden de laatste jaren onrustbarend toeneemt.

Dossier:

Geld

Laatste wijziging: 18 februari 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers