Geert Wilders

AMSTERDAM - Geert Wilders staat woensdag na afloop van de behandeling van zijn bezwaarschrift in de rechtbank in Amsterdam de pers te woord. De PVV-voorman wordt door het  Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van een groep mensen. ANP MARCEL ANTONISSE GEEN CAPTION

Geert Wilders is sinds 1998 Tweede Kamerlid. Tot september 2004 was hij dit voor de VVD. In 2006 richtte hij zijn eigen partij op: de Partij Voor de Vrijheid (PVV).

Sinds november 2006 is hij Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de PVV. 

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 behaalde de PVV 24 zetels. Van 2010 tot 2012 was de PVV de gedoogpartner van het kabinet-Rutte I. In april 2012 blies Wilders het kabinet-Rutte I op. Bij de Kamerverkiezingen van 2012 had de PVV nog 15 zetels. De PVV heeft op dit moment 20 zetels in de Tweede Kamer, 9 zetels in de Eerste Kamer en 4 zetels in het Europese Parlement. Ondanks dat het de tweede partij van het land is wil geen enkele partij met hem samenwerken.

Strafzaak

Op woensdag 20 januari 2010 begon in Amsterdam de strafzaak tegen Geert Wilders. Hij werd verdacht van het aanzetten tot haat en discriminatie en van groepsbelediging. Wilders vergeleek onder andere de Koran met Mein Kampf en wil dit heilige boek van de moslims verbieden. Zelf noemt de politicus de aanstaande rechtszaak een politiek proces: 'De vrijheid van meningsuiting dreigt te worden geslachtofferd op het altaar van de islam.' Hij is vrijgesproken van alle hem ten laste gelegde feiten.

In 2014 werd Wilders opnieuw strafrechtelijk vervolgt voor zijn uitspraken. Het openbaar ministerie verdenkt Wilders van belediging van een groep mensen wegens hun ras en van aanzetten tot haat en discriminatie van Marokkanen. Op 9 december 2016 werd hij door de rechter schuldig bevonden, maar er werd hem geen straf of maatregel opgelegd.

Dossier:

Geert Wilders

Laatste wijziging: 17 oktober 2017
Dossier Thema: Nederland