Gamen

2016-11-06 00:00:00 epa05619911 Danish August Rosenmeier of French club Paris Saint-Germain eSport concentrates on playing while on his way to win the final match in a FIFA 17 video game against Tim Schwartmann (not pictured) of German team Schalke 04 at the eSports torunament Legia eSports Cup 2016 in Warsaw, Poland, 06 November 2016.  EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT epa01695880 A model poses with the 'Wiz' portable gaming console, produced by Gamepark Holdings Co. of South Korea, as it hits store shelves on 13 April 2009. There are 13 games currently available for the unit, which features an organice light-emitting diode display.  EPA/YONHAP

Het spelen van videogames is ongekend populair. Ook steeds meer meisjes en ouderen gamen. Maar er is ook steeds meer weerstand. Een groeiend aantal mensen raakt bijvoorbeeld gameverslaafd.

Er zijn verschillende soorten videogames:
- actie
De bedoeling bij actiespellen is doorgaans het bestrijden van je tegenstander.
- adventure
In avonturengames verken je een omgeving waar je allerlei puzzels oplost.
- strategie
Strategiespellen vereisen een bepaalde tactiek om tot de overwinning komen.
- simulatie
In computersimulatiegames speel je een realistische wereld na.

Games speel je op een computer, console, tablet, mobiel of handheld (draagbare spelcomputer). Er zijn verschillende soorten consoles en handhelds. De PlayStation 4 en de Xbox One zijn spelconsoles die je op de tv aansluit. Je kunt spellen ook overal meenemen dankzij handhelds zoals Nintendo Switch.

Effecten

Met de stijgende populariteit van games, is ook controverse ontstaan. Sommige mensen zijn ongerust over het vele geweld in games. Ze vrezen dat gamers daardoor agressief worden. Studies hebben echter uitgewezen dat de effecten van geweld in games óf van te korte duur zijn om een effect te hebben óf amper meetbaar zijn.

Gameverslaving

Gameverslaving is een ander fenomeen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf juni 2018 gameverslaving als een officiële verslaving. Toch is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en een officiële therapie bestaat niet. Gameverslaving is de psychologische verslaving aan games. Verslaafden vinden het moeilijk om de mate van gamen onder controle te houden. Ze spelen urenlang en sociaal contact, eten en zelfs slaap moet ervoor wijken. Het spelgedrag wordt dwangmatig en wanneer ze niet kunnen spelen, voelen ze zich ongelukkig.

Vooral online games en dan met name MMORPG's (Massively Multiplayer Online Role Playing Games), zoals World of Warcraft, lijken een rol te spelen bij gameverslaving. In dit soort spellen heeft de gamer een personage dat hij steeds verder kan ontwikkelen. Door veel tijd in het spel te stoppen, kun je de beste worden. Stoppen wordt moeilijk, omdat die tijdsinvestering dan voor niets is geweest. Ook de sociale druk van andere spelers, maakt het moeilijk om te stoppen.

Exacte aantallen zijn er niet, maar in Nederland zou het gaan om enkele duizenden tot tienduizenden mensen die verslaafd zijn.

eSports

In het buitenland zijn eSports al jaren populair en gamen als sport slaat nu ook in Nederland aan. Nederlandse voetbalclubs hebben een gamecompetitie opgezet rond het spel FiFa. Alle eredivisieclubs hebben één e-speler in diens die namens hen speelt. 

Dossier:

Gamen

Laatste wijziging: 5 november 2020
Dossier Thema: Computers

Gerelateerde dossiers