Frankrijk

2019-04-15 19:39:38 epa07509705 A handout photo made available by the Brigade de Sapeurs-Pompiers de Paris (BSPP) on 16 April 2019 shows French fire fighters in operation to extinguish a fire burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital.  EPA/BENOIT MOSER / BSPP / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES 2018-12-01 09:58:30 Demonstrators hold a banner reading 'People in dire straits, let's kill the bourgeois' during a protest of Yellow Vests (Gilets jaunes) against rising oil prices and living costs on the Champs Elysees in Paris, on December 1, 2018.  Thousands of anti-government protesters are expected today on the Champs-Elysees in Paris, a week after a violent demonstration on the famed avenue was marked by burning barricades and rampant vandalism that French President compared to 'war scenes'.Alain JOCARD / AFP

Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is qua oppervlakte het op één na grootste land dat volledig binnen Europa ligt en telt ruim 60 miljoen inwoners.

Frankrijk is een democratische republiek. De president van de Franse Republiek wordt voor vijf jaar gekozen. De president heeft een relatief grote macht, doordat hij staatshoofd en regeringsleider is. Bovendien heeft de president, samen met de bisschop van Seo de Urgel, het opperbestuur over het bergstaatje Andorra. Uit dien hoofde draagt hij de middeleeuwse titel 'Prins van Andorra'. Sinds 7 mei 2017 is Emmanuel Macron de nieuwe president van Frankrijk met zijn beweging En March! die volgens eigen zeggen nog links, nog rechts is. Marine Le Pen van Front National (extreem-rechts) was zijn grote rivaal, zij heeft nog nooit zoveel stemmen gehaald als bij de afgelopen verkiezingen in mei. In juni 2017 zijn de parlementsverkiezingen, die uitslag is voor Macron erg belangrijk om daadwerkelijk te kunnen regeren.      

Frankrijk heeft net als andere Europese landen door de immigratie uit armere landen een grote etnische diversiteit gekregen. Een grote toevloed van hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse immigranten heeft een groot effect gehad op diverse Franse steden, in het bijzonder Parijs en Marseille.

Frankrijk is één van de belangrijkste economische mogendheden van de wereld. De landbouw speelt een grotere rol dan in de economieën van de meeste andere industrielanden. Een groot deel van de waarde van totale landbouwuitvoer komt uit vee voort, voor het zuiden is de fruitteelt belangrijk. Belangrijke industrieën van Frankrijk zijn machines, chemische producten, auto's, metalen, vliegtuigen, elektronische apparatuur en voedsel (vooral Franse kaas). De geavanceerde technologische industrieën groeien eveneens. Meer dan is de helft van de handel van Frankrijk vindt plaats met andere leden van de Europese Unie. Japan, de Verenigde Staten en China zijn ook belangrijke handelspartners.

Het toerisme is een belangrijke economische sector vooral het zuiden de Côte d'Azur aan de Middellandse Zee. Frankrijk is voor Nederlanders nog steeds het meest favoriete vakantieland.

Dossier:

Frankrijk

Laatste wijziging: 9 december 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers