Forensisch onderzoek

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Veel onopgeloste misdrijven, 'cold cases' genoemd, kunnen door nieuwe technieken en mogelijkheden alsnog opgelost worden. Een recent voorbeeld is het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.

Dankzij tv-series als CSI staat forensisch onderzoek volop in de belangstelling. Sporenonderzoek is niet langer saai, maar opwindend. Tegenwoordig bestaan er ook speciale beroepsopleidingen voor forensisch onderzoeker.
Forensisch of gerechtelijk onderzoek gebeurt altijd in opdracht van het Openbaar Ministerie, politie, maar bijvoorbeeld ook in opdracht van het oorlogstribunaal. Van zaken oplossen in een uurtje, zoals in CSI, is nooit sprake. Forensisch medewerkers doen wel onderzoek, maar zij wijzen bij een misdrijf geen eventuele dader aan. Hun bevindingen, die bijvoorbeeld naar de politie gaan, kunnen wel leiden tot het oplossen van een misdrijf. Forensisch onderzoek kent veel deelgebieden. De belangrijkste zijn DNA-onderzoek, ballistisch onderzoek (onderzoek op o.a. wapens en kogels) en dactyloscopisch onderzoek (onderzoek op vingerafdrukken).

Moordzaak Nicky Verstappen

Het onderzoek naar de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen is al twintig jaar gaande. De jongen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide vermoord. De politie begon 24 februari 2018 met een grootschalig dna-onderzoek en meldde op 22 augustus een doorbraak: er is een dna-match met een 55-jarige verdachte.

Dossier:

Forensisch onderzoek

Laatste wijziging: 19 oktober 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers