Eetstoornissen

Een weegschaal om overgewicht door teveel of ongezond eten, of een gemiddeld gewicht door een gezonde levenswijze en/ of verantwoord eten, in de gaten te houden. COPYRIGHT TON BORSBOOM GEEN CAPTION

Jezelf uithongeren en daarmee je gezondheid en zelfs je leven in gevaar brengen. Of juist heel veel eten en daar niet mee kunnen stoppen. Wat zijn eetstoornissen eigenlijk?

Een eetstoornis is een psychische aandoening. Mensen met een eetstoornis hebben een afwijkend eetgedrag. Ze eten te veel of te weinig, gebruiken laxeermiddelen of braken het voedsel uit. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen.

Anorexia nervosa is het weinig tot niets meer willen eten. Hierdoor val je sterk af, met lichamelijke problemen tot gevolg. Ook sporters hebben soms last van anorexia. Dit wordt anorexia athletica genoemd. Boulimia nervosa is het hebben van eetbuien gevolgd door braken, laxeren, vasten of bovenmatig sporten. Binge eating disorder of eetbuienstoornis is het hebben van eetbuien met overgewicht tot gevolg. Een "nieuwe" vorm van een eetstoornis is orthorexia nervosa, waarbij de patiënt obsessief bezig is met gezond eten.

Eetstoornissen komen voor in alle lagen van de bevolking bij zowel meisjes als jongens. Wel blijkt uit onderzoek dat anorexia nervosa en boulimia nervosa in veel grotere mate voorkomt bij meisjes en vrouwen, namelijk in ongeveer 85% tot 95% van alle gevallen. De oorzaken van anorexia nervosa en boulimia nervosa zijn onbekend en in ieder geval complex. Er spelen culturele, sociale, psychologische en biologische factoren een rol in het ontstaan. De factoren die momenteel het vaakst genoemd worden, zijn de culturele nadruk op slankheid, persoonlijkheidsproblemen zoals gebrek aan zelfvertrouwen, problematische verhoudingen in het gezin, een biologische aanleg, bijvoorbeeld voor vetzucht en aanleg voor een affectieve persoonlijkheidsstoornis.

Dossier:

Eetstoornissen

Laatste wijziging: 14 juli 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid